Besvarelse af Finansudvalget § 7 spørgsmål 43 - aktstykke nr. 189

Spørgsmål:

”Er regeringen enig med Jyllands Postens beregning den 14. juni om at en bevilling på 300 mio. kr. giver 9,45 kr. pr. dag pr. +65-årige, der modtager hjælp til personlig pleje og praktiske opgaver?”

 

 

Svar:

Socialministeriet har oplyst følgende:

 

”Ca. 89.000 personer på 65 år og derover modtog i 2005 både personlig og praktisk hjælp. 300 mio.kr. fordelt på 89.000 personer giver dagligt ca. 9 kr. pr. ældre, der modtager både personlig og praktisk hjælp og Jyllands Posten beregning er dermed ikke forkert.

 

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at de 300 mio. kr., er aftalt til ”imødegåelse af træk på serviceydelser til ældre”. Dermed er der ikke aftalt et specifikt serviceniveau i forhold til de ældre, der i dag modtager hjælp. Det er fortsat op til de enkelte kommuner at fastlægge serviceniveauet.

 

Antallet af ældre stiger i de kommende år, men det er primært gruppen af de yngste ældre mellem 65 og 79 år, der stiger. Gruppen af ældre over 80 år stiger med knap 2.000 personer fra 2006 til 2007. Ca. halvdelen af de ældre på 80 år og derover modtager i dag hjemmehjælp, og det er således særligt denne gruppe, der trækker mange ydelser fra ældreplejen. Set i forhold hertil vil de 300 mio. kr. således give et helt andet resultat.

 

Ud over det som nævnt er den enkelte kommune, der fastlægger serviceniveauet er det også den enkelte kommune, der i forbindelse med budgetlægningen skal sikre en yderligere prioritering mellem de forskellige serviceområder under hensyn til den lokale demografiske udvikling og andre lokale forhold.”

 

Jeg kan henholde mig hertil.