Besvarelse af Finansudvalget § 7 spørgsmål 73 - aktstykke nr. 189

Spørgsmål:

”I forlængelse af svaret på spørgsmål 47 bedes ministeren bedes bekræfte, at omkostningerne i forbindelse med kommunalreformen (på trods af DUT-princippet) for længst er placeret i kommunerne, og at der ikke er taget initiativer til at identificere og kvantificere disse omkostninger.”

 

Svar:

Spørgsmålet om engangsudgifter i forbindelse med kommunalreformen er endvidere drøftet med KL i forbindelse med forhandlingerne om kommunernes økonomi for 2006. I den forbindelse var der enighed om følgende:

 

” Der afsættes i 2006-2007 en foreløbig ramme til lånedispositioner på 1 mia. kr. vedrørende visse engangsomkostninger i forbindelse med kommunalreformen. Lånedispensationsadgangen skal ses i sammenhæng med de omstillingsmidler, som kommunerne allerede råder over, og som i nødvendigt omfang forudsættes prioriteret til gennemførelsen af kommunalreformen. Hovedparten af engangsomkostningerne vil derfor kunne afholdes inden for kommunernes almindelige drifts- og anlægsrammer. Der vil dog være en forøgelse af niveauet for investeringsudgifter for at sikre en sikker og stabil drift ved overgangen til den nye kommuneinddeling og opgavefordeling den 1. januar 2007. Der er enighed om at drøfte lånerammens størrelse igen i forbindelse med forhandlingerne om kommunernes økonomi for 2007. Der er samtidig enighed om løbende at vurdere hvilke investeringer, der vil være nødvendige for at garantere en sikker drift, og som ikke kan forudsættes finansieret inden for kommunernes eksisterende rammer. Kriterierne skal meldes ud senest 1. september 2005. På baggrund af en evaluering af behandlingen af de indkomne låneansøgninger, foretages en opfølgning på kvartalsmøderne mellem regeringen og KL. Låntagning forudsætter godkendelse i sammenlægningsudvalgene. Lånene skal tilbagebetales over maksimalt 5 år. Herudover vil der i tildelingen af tilskud til vanskeligt stillede kommuner i begrænset omfang kunne tages hensyn til udgiftsbelastningen i forbindelse med sammenlægning.”

 

Lånerammen er forhøjet med ½ mia.kr. i forbindelse med aftalen om kommunernes økonomi for 2007, således at der i alt er afsat en ramme på 1½ mia.kr. til lånedispensationer vedrørende engangsomkostninger i forbindelse med kommunalreformen.

 

Det kan oplyses, at der på nuværende tidspunkt er givet lånedispensationer på i alt knap 0,7 mia. kr.