Besvarelse af Finansudvalget § 7 spørgsmål 76 - aktstykke nr. 189

Spørgsmål:

”I forlængelse af svaret på spørgsmål 53ønskes oplyst, om besvarelsen skal forstås således, at regeringen nu – i modsætning til formuleringen i aftalen – mener, at den aftalte faktor (PLI) også skal omfatte opgaver, som kommunen selv har vundet eller taget tilbage, idet disse opgaver jo har været konkurrenceudsatte, ligesom det gælder opgaver vundet af andre kommuner.”

 

Svar:

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har oplyst følgende:

 

”Der er pt. ikke muligt at opgøre omfanget af opgaver, der har været i konkurrence og som kommunen selv har vundet. Undersøgelser viser dog, at kommuner kun sjældent deltager i konkurrencen, når en opgave udbydes.

 

Som et kvalificeret estimat på kommunernes konkurrenceudsættelse er der i stedet udviklet en privatleverandørindikator (PLI), som viser køb hos private leverandører. Og det er PLI, der danner udgangspunkt for den flerårige aftale om konkurrence i kommunerne.

 

Da de opgaver, som kommunerne selv vinder i konkurrence, ikke er med i PLI, nedsættes der en arbejdsgruppe, der – som supplement til PLI – skal komme med forslag til en indikator, som viser, hvor stor en del af kommunernes opgaver der bydes ud i konkurrence. Dermed skabes der et bedre grundlag for dokumentation af kommunernes konkurrenceudsættelse.”

 

Jeg kan henholde mig hertil.