Besvarelse af Finansudvalget § 7 spørgsmål 83 - aktstykke nr. 189

Spørgsmål:

Kan ministeren forklare hvilke konkrete aktiviteter i sundhedsområdet som er forudsat en produktivitetsstigning på 2 pct. i 2007. jf. svar på spørgsmål 2.og i hvilken grad det indebærer at personalet skal løbe hurtigere?

 

Svar:

Indenrigs- og sundhedsministeriet har oplyst følgende:

 

”Regeringen og Danske Regioner er enige om at fastlægge et produktivitetskrav for 2007 på 1,9 pct. på baseline for den statslige aktivitetspulje svarende til 2,0 pct. ved fuld udnyttelse af aktivitetspuljen. Derved skabes en vedvarende tilskyndelse til forbedringer. Kravet sikrer, at de prioriterede ressourcer til sundhedsvæsenet anvendes stadig mere effektivt til gavn for borgerne.   

 

I økonomiaftalen for 2007 er det endvidere aftalt, at investeringer målrettes områder, som fremmer produktiviteten, herunder især medico-teknisk udstyr.

 

Den nye struktur på sygehusområdet indeholder et klart effektiviseringspotentiale. De nuværende 15 sundhedsforvaltninger bliver omdannet til fem regionale enheder. Det er væsentligt, at de synergieffekter, der følger af en øget centralisering af de administrative funktioner og en øget specialisering af de kliniske funktioner, realiseres i de kommende regioner.

 

Samtidig viser den seneste måling af amternes produktivitet fra december 2005, der er blevet gennemført i samarbejde med sygehusejerne, at der eksisterer et betydeligt rum for produktivitetsforbedringer i forskellige dele af sygehusvæsenet. Forskellen mellem den mest produktive region og den mindst produktive region var 14 procentpoint opgjort for 2004.

 

Hvis de mindre produktive regioner lærer af de mest produktive regioner, vil der kunne frigøres betydelige midler til at øge aktiviteten og/eller forbedre kvaliteten på sygehusene. 

 

Det bemærkes endelig, at den seneste måling af udviklingen i produktiviteten i sygehusvæsenet viste en produktivitetsvækst på 2,4 pct. fra 2003 til 2004. Kravet vedr. 2007 ligger således ikke udover, hvad der i praksis er konstateret muligt.”

 

Jeg kan henholde mig hertil.