Besvarelse af Finansudvalget § 7 spørgsmål 95 - aktstykke nr. 189

Spørgsmål:

”I forlængelse af svar på spørgsmål 24 ønskes oplyst, om regeringen på nogen måde i forhandlingerne med kommunerne har tilkendegivet, at den vil fastlægge en mekanisme for kommunernes overholdelse af aftalen? I bekræftende fald ønskes oplyst, hvilket indhold regeringen har tilkendegivet, at denne mekanisme kunne have?”

 

Svar:

Det fremgår af aftalen med KL om kommunernes økonomi for 2007, at:

 

”Regeringen og KL er enige om, at rammerne for styringen af den kommunale økonomi skal forbedres for at sikre overensstemmelse mellem de aftalte udgiftsrammer og den faktiske udvikling i den kommunale økonomi.

 

KL har tilkendegivet, at det fremtidige budgetsamarbejde tager udgangspunkt i en tættere og udbygget dialog mellem kommunerne. 

 

…

 

Regeringen har tilkendegivet, at den vil søge tilslutning til at modregne i bloktilskuddet, hvis de aftalte udgiftsniveauer ikke overholdes.

 

Regeringen og KL er enige om behovet for, at der skabes bedre indsigt i udviklingen i de kommunale udgifter i løbet af året. Der igangsættes et arbejde, hvor der i dialog med kommunerne findes en model, som vil kunne indpasses i kommunernes løbende opfølgning lokalt. Målet er, at informationerne skal være anvendelige både i den enkelte kommunes økonomistyring samt til at skabe klarhed over udviklingen i den kommunale økonomi under ét”.