Notat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg

 

Kommissionen har den 1. februar 2006 fremsendt åbningsskrivelse nr. SG-(2006) D/200554 i sag nr. 2005/4925 vedrørende registreringsafgiftslovens § 3 b om registreringsafgift af udenlandske leasingbiler.

Det er Kommissionens opfattelse, at bestemmelserne i registreringsafgiftslovens § 3 b ikke sikrer en proportional afgift i forhold til varigheden af køretøjets indregistrering i den stat, hvor det anvendes, og derfor ikke er forenelig med Traktatens artikel 49. Desuden er det Kommissionens opfattelse, at den afgift på 0,5 procent af det resterende afgiftsbeløb, der tillægges pr. påbegyndt måned, er i strid med såvel EF-Traktatens artikel 49 om fri udveksling af tjenesteydelser som artikel 90 om diskriminerende interne afgifter.

Dette indebærer, at det er Kommissionens opfattelse, at der skal sikres fuld proportionalitet mellem den opkrævede afgift og varigheden af køretøjets indregistrering i den periode, hvor køretøjet anvendes i Danmark i hvert enkelt tilfælde. Dette sker ifølge Kommissionen ikke, idet de danske regler bygger på en gennemsnitsbetragtning om motorkøretøjers værditab.

I regeringens svar anføres, at efter regeringens opfattelse hindrer EU-retten ikke anvendelse af gennemsnitsbetragtninger, i hvert fald ikke, når reglerne som de danske i registreringsafgiftslovens §§ 7 b og 7 c også åbner op for en konkret vurdering af et motorkøretøjs værditab.

Regeringen har besvaret Kommissionens åbningsskrivelse i overensstemmelse med det ovenfor anførte.