Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Direktoratet for FødevareErhverv/Departementet 2.3./2.1.

Den 3. maj 2006

CHRU/PEA/LLI/RAER/THFI

FVM 351

 

 

 

                     

 

 

 

 

 

Orienterende Notat til Folketingets Europaudvalg

 

om Kommissionens udkast til vejledende dokument om de hygiejneregler, der er relevante for krydsoverensstemmelse

 

Flere medlemsstater, herunder også Danmark, har siden efteråret 2005 overfor Kommissionen udtrykt ønske om en uddybning af, hvilke bestemmelser i EU-fødevarelovgivningens ”hygiejnepakke”, der er relevante for landbrugerne i relation til krydsoverensstemmelse. På foranledning af Tyskland blev emnet ligeledes drøftet på rådsmødet (landbrug og fiskeri) i december 2005.

 

Folketingets Europaudvalg blev orienteret om sagen ved notat oversendt den 14. december 2005 og ved referater fra rådsmøderne (landbrug og fiskeri) i december 2005 og februar 2006.

 

På baggrund af medlemsstaternes ønske har Kommissionen udleveret et udkast til vejledende dokument af 15. marts 2006 om de hygiejneregler, der er relevante for krydsoverensstemmelse. Udkastet har været drøftet på mødet i Forvaltningskomitéen for Direkte Betalinger den 29. marts 2006. Der forventes ikke yderligere drøftelser af substansen i dokumentet i Forvaltningskomitéen før den endelige version af dokumentet foreligger.

 

På denne baggrund fremsendes nærværende orientering.

 

Baggrund

Krydsoverensstemmelse blev vedtaget som et element i EU´s landbrugsreform fra 2003. Dette betyder, at udbetaling af direkte støtte til landmænd siden 2005 har været afhængig af overholdelse af en række krav, blandt andet vedrørende miljø, folkesundhed, dyresundhed og plantesundhed og dyrevelfærd. Kravene i krydsoverensstemmelse indføres gradvist over 3 år fra 2005 til 2007. I 2006 falder de nye krav indenfor områderne folkesundhed, dyresundhed og plantesundhed samt identifikation af dyr, som blandt andet har udspring i EU´s fødevarelovgivning (fødevare- og foderstoflovgivning). Endelig skal dyrevelfærd indgå i krydsoverensstemmelse fra 2007.

 

De nye krav omfattet af krydsoverensstemmelse fra 2006 er i Danmark implementeret ved, at der er opstillet 16 nye krav, som vedrører mærkning og registrering af dyr, veterinære foranstaltninger (især omkring husdyrsygdomme), samt regler vedrørende anvendelse og opbevaring af foder og plantebeskyttelsesmidler. Af de nye krav fra 2006 er tre formuleret med hjemmel i EU's fødevarelovgivning (herunder art. 17, stk. 1, i Rådets forordning (EF) nr. 178/2002):

 

 

 

Kommissionens vejledende dokument af 15. marts 2006 medfører, at der skal implementeres yderligere krav relaterende sig til hygiejnekravene i det danske krydsoverensstemmelsessystem.

 

Uddybning af krydsoverensstemmelse vedrørende fødevarelovgivning

De EU-bestemmelser, som danner baggrund for krydsoverensstemmelseskravene, er listet i et bilag til landbrugsreformen (bilag III til Rådets forordning (EF) nr. 1782/2003). I denne liste indgår blandt andre art. 17, stk. 1, i forordning (EF) nr. 178/2002 (om generelle principper og krav i fødevarelovgivningen), der foreskriver at ”alle ledere af fødevare- og foderstofvirksomheder sikrer, at de krav i fødevarelovgivningen, der er relevante for deres aktiviteter, er opfyldt for fødevarer og foder i alle produktions-, tilvirknings- og distributionsled i den virksomhed, som er under deres ledelse, og kontrollerer, at de pågældende krav overholdes”.

 

Kommissionen anfører i udkastet til arbejdsdokumentet, at eftersom hygiejneforskrifter er en del af fødevarelovgivningen, følger det af art. 17, stk. 1, i Rådets forordning (EF) nr. 178/2002, at disse også skal gøres til genstand for krydsoverensstemmelses­krav. Videre anføres, at de relevante hygiejneforskrifter findes i forordning (EF) nr. 852/2004 om fødevarehygiejne, forordning (EF) nr. 853/2004 om særlige hygiejnebestemmelser for animalske fødevarer og forordning (EF) nr. 183/2005 om krav til foderstofhygiejne. Disse forordninger indeholder alle regler, der er rettet direkte mod primærproduktionen, som derfor er relevante for landbrugere.

 

Ved udvælgelsen af hvilke bestemmelser fra fødevare- og foderforordningerne den såkaldte hygiejnepakke, der skal laves krav ud fra, har Kommissionen ifølge arbejdsdokumentet anvendt følgende to kriterier:

 

1)      forpligtelsen skal være rettet direkte mod landbrugeren, og

2)      forpligtelsen er formuleret pÃ¥ en klar og utvetydig mÃ¥de.

 

Bestemmelser, der er generelt formuleret, og som det derfor er vanskeligt at kontrollere på en objektiv måde, vil derfor ikke være egnede at formulere krydsoverensstemmelseskrav efter.

 

Kommissionen har i dokumentet udpeget et antal bestemmelser, som er relevante for landbrugeren i krydsoverensstemmelsessammenhæng. Disse vedrører bl.a. temperatur, opbevaring og håndtering af farlige stoffer og journalførelse. De udpegede bestemmelser relaterer sig til de i 2006 gældende bestemmelser. Listen vil blive opdateret i takt med ny lovgivning på området.

 

Forordning (EF) nr. 852/2004 om fødevarehygiejne

Der er udpeget 12 bestemmelser i denne forordning, som relaterer sig til de almindelige hygiejnebestemmelser for primærproduktion og dermed forbundne aktiviteter (hygiejnebestemmelser og regler om journaler). Disse omhandler blandt andet bestemmelser om:

 

 

Forordning (EF) nr. 853/2004 om særlige hygiejnebestemmelser for animalske fødevarer

Der er udpeget 21 bestemmelser i denne forordning, som relaterer sig til bestemmelser om:

 

 

Forordning (EF) nr. 183/2005 om krav til foderstofhygiejne

Der er udpeget 8 bestemmelser i denne forordning, som relaterer sig til hygiejnebestemmelser og journaler, god fodringspraksis og opbevaring af foder, eksempelvis: