8. juni 2006

 

Sag B-6643-120

/OVN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Notat til Folketingets Europaudvalg om regeringens svar på Kommissionens supplerende åbningsskrivelse om den danske lovgivning vedrørende byggevarer til drikkevandsinstallationer

 

I Kommissionens supplerende åbningsskrivelse af 4. april 2006 til udenrigsministeren anføres, at Kommissionen i fortsættelse af dens åbningsskrivelse af 1. juli 2002 fortsat finder, at Danmark har tilsidesat sine forpligtelser i henhold til EF-traktatens artikel 28 og 30. Sagen drejer sig om reguleringen af små vandfiltre beregnet til montering på ydersiden af forbrugerens taphane.

 

Kommissionen anfører desuden, at beskyttelsen af det danske grundvand mod mikrobiel forurening, som samtidig sikrer det danske drikkevand en høj kvalitet, måske vil kunne begrundes i hensynet il folkesundheden, som er et acceptabelt mål i henhold til traktatens artikel 30.

 

På baggrund af den supplerende åbningsskrivelse af 4. april 2006 har den danske regering på ny vurderet sagskomplekset omkring lovgivningen vedrørende vandfiltre til anvendelse på den enkelte forbrugers drikkevandsinstallation.

 

Med baggrund i, at de små vandfiltre ikke giver risiko for mikrobiel forurening af den offentlige vandforsyning eller af andre forbrugeres vandforsyning i øvrigt, har regeringen efter nøje vurdering besluttet, at Danmark ændrer den relevante lovgivning således, at de små filtre, der er beregnet til montering direkte på den enkelte forbrugers taphane, undtages kravet om national godkendelse.

 

Kravet om national godkendelse opretholdes for de større filtre. Dette sker af hensyn til folkesundheden, fordi de indebærer en risiko for mikrobielt forurenet drikkevand i den offentlige vandforsyning.

 

Regeringen har besvaret Kommissionen i overensstemmelse hermed.