N O T A T

 

MINISTEREN

J.nr. D 240-00005

Ref. 

Den

 

EU-K

 

 

Til Folketingets Europaudvalg vedrørende Kommissionens forslag til ændring af direktiv 76/769/EØF vedrørende arsen

 

 

Kommissionen fremlagde den 21. juni forslaget til ændring af direktiv 76/769/EØF om markedsføring og anvendelse af arsen med henblik på tilpasning til den tekniske udvikling af direktivets bilag I. Forslaget er sat til afstemning i forskriftskomiteen den 12. juli 2006.

 

Forslaget har til formål at bringe direktivet i overensstemmelse med biociddirektivet, hvorefter træbeskyttelsesmidler med arsen ikke længere kan markedsføres og anvendes på det europæiske marked efter 1. september 2006 uden forudgående godkendelse. Herudover indeholder direktivforslaget en præcisering af sondringen mellem nyt arsenbehandlet træ og brugt arsenbehandlet træ. Endelig indfører direktivforslaget en ændret definition på CCA-forbindelse af C-typen, hvilket betyder forbindelser af kobber, krom og arsen der holder sig inden for fastsatte grænser.

 

Danmark arbejder generelt for at indskrænke mulighederne for at anvende arsen mest muligt. Danmark mener at den definition af CCA forbindelser, som Kommissionen lægger op til bør være mere restriktiv, og Danmark mener, at der bør gælde strengere regler for anvendelse af brugt træ, end forslaget indebærer. Med hensyn til påvirkning af beskyttelsesniveauet, er der elementer der peger i begge retninger. Forslaget vurderes dog samlet at kunne have negativ konsekvens for beskyttelsesniveauet i Danmark.

 

Regeringen agter derfor at lægge afgørende vægt på, at definitionen af CCA forbindelser skærpes, og at direktivet udformes så kravet om kun at acceptere en bestemt type CCA-forbindelse også gælder for brugt træ.