Text Box: Hovedcentret
Toldkontor 1

19. juli 2006

J.nr. 06-040417

 

 

 

 

 

 

Notat til Folketingets Europaudvalg om afgivelse af dansk indlæg i sag C-142/06, Olicom A/S mod Skatteministeriet

 

Told- og Skatteregion Helsingør traf i marts 1999 afgørelse om efteropkrævning af told hos Olicom A/S for kombinerede netværks- og modemkort - såkaldte GoCards - der var importeret i perioden 1996 til 1999.

 

Der er i sagen uenighed om, hvorvidt de kombinerede netværks- og modemkort skal tariferes som databehandlingsudstyr i position 8471 eller som kommunikationsudstyr i position 8517 i den kombinerede nomenklatur.

 

Ifølge Olicom A/S skal produkterne tariferes som databehandlingsudstyr i position 8471. Det er regeringens opfattelse, at produkterne skal tariferes som kommunikationsudstyr i position 8517.

 

Afgørende for, om produkterne skal tariferes i den ene eller den anden position er, om de udfører en "selvstændig funktion" i den forstand, hvori dette udtryk er anvendt i bestemmelse 5 E til kapitel 84 i den kombinerede nomenklatur. Det er fortolkningen af dette begreb, som sagen handler om.

 

Efter at den administrative rekurs var udtømt, blev tariferingstvisten indbragt for Østre Landsret den 14. april 2003. Under landsrettens behandling blev sagen forelagt for Kommissionens Toldkodeksudvalg, som var enig med regeringen i, at de pågældende GoCards skulle tariferes i position 8517.

 

Herefter begærede Olicom A/S forelæggelse for EF-Domstolen af præjudicielle spørgsmål om den korrekte fortolkning af det nævnte begreb. Den 9. marts 2006 forelagde Østre Landsret EF-Domstolen to præjudicielle spørgsmål herom.

 

Det er regeringens hovedopfattelse, at Domstolen i sin hidtidige praksis (især sag C-339/98, Peacock, dom af 19. oktober 2000, og sag C-463/98, Cabletron, dom af 10. maj 2001) ikke har taget stilling til tariferingen af de kombinerede netværkskort med et indbygget modem, som denne sag handler om.

 

Efter regeringens opfattelse skal den kombinerede nomenklatur fortolkes således, at netværkskortene skal henføres under positionen for den pågældende arbejdsfunktion, dvs. position 8517, fordi de kan udføre en selvstændig arbejdsfunktion, idet de i kraft af de indbyggede modem selvstændigt kan etablere datakommunikation uden brug af selve den automatiske databehandlingsmaskine (den bærbare PC), som de er tilsluttet.

 

Endvidere er regeringens tarifering i fuld overensstemmelse med de retningslinier, som Kommissionen udstedte i februar 2002 på baggrund af Cabletron-dommen, og med Toldkodeksudvalgets tilkendegivelse.