MILJØstyrelsen                                                                                  26. september 2006

Kemikalienheden                                                                                                  MAS/

 

 

GRUNDNOTAT

 

Udkast til Kommissionens beslutning om anvendelse af det ozonlagsnedbrydende stof HCFC til brandslukning.

 

 

1. Status

Kommissionen har elektronisk offentliggjort udkast til beslutning i forbindelse med ansøgninger fra Tjekkiet og Ungarn om at anvende det ozonlagsnedbrydende stof HCFC til brandslukning. Tidspunktet for den officielle fremsættelse er endnu ikke kendt. Beslutningen skal tages i overensstemmelse med forvaltningsproceduren, og forudsætter derfor, at medlemsstaterne ikke manifesterer et kvalificeret flertal imod. I så fald kan Rådet med et kvalificeret flertal omgøre Kommissionens beslutning.

 

Kommissionens beslutningsforslag skal behandles på et møde i forvaltningskomiteen for ozonlagsnedbrydende stoffer den 11. – 12. oktober 2006.

 

Forslaget til beslutning foreligger kun på engelsk.

 

2.  Formål og indhold

Forordning 2000/2037 om stoffer, der nedbryder ozonlaget, forbyder anvendelse af HCFC til brandslukning.

 

Kommissionen kan dog efter ansøgning fra en medlemsstat, og i overensstemmelse med forvaltningsproceduren, tildele en tidsbegrænset dispensation for en konkret anvendelse, hvis det kan dokumenteres, at der ikke eksisterer teknisk eller økonomisk anvendelige alternativer.

 

Tjekkiet og Ungarn har ansøgt om tilladelse til at anvende og markedsføre HCFC i brandslukningssystemer, der falder ind under de anvendelser, der er nævnt i forordningens bilag 7 om anvendelsen af halon til brandslukning.

 

Kommissionen har vurderet ansøgningerne og finder at halon vil være et lovligt og anvendeligt alternativ. Da halon imidlertid er ca. 200 gange mere skadeligt for ozonlaget end HCFC, mener Kommissionen at ansøgningen skal imødekommes.

 

Kommissionens forslag omfatter tilladelse til brug af op til 100 kg HCFC i perioden frem til 31. december 2010 i Tjekkiet og tilladelse til brug af op til 50 kg HCFC i perioden frem til 31. december 2010 i Ungarn. Forslagene pålægger endvidere landene at rapportere senest den 31. december 2009 om anvendelsen, for at give Kommissionen mulighed for eventuelt at ændre løbetiden af dispensationen i lyset af den tekniske og økonomiske udvikling.

 

3.  Nærhedsprincippet

Ikke relevant

 

4. Konsekvenser for Danmark

Forslaget har ingen lovgivningsmæssige eller økonomiske og administrative konsekvenser for Danmark.

 

Forslaget har ikke indvirkning på beskyttelsesniveauet.

 

5. Høring

Sagen har været forelagt Miljøspecialudvalget. 3F er af den opfattelse, at Tjekkiet og Ungarn hvert år skal fremsende oplysninger om, hvor store mængder de har anvendt og til hvilket formål. Endvidere mener 3F, at Tjekkiet og Ungarn skal oplyse, hvor langt de er med at finde alternativer til HCFC, der er mindre skadelige.

 

6. Forhandlingssituationen

Forslaget har ikke været forhandlet. Det vurderes dog, at der vil være tilslutning til forslaget, idet det medfører øget beskyttelse af ozonlaget. Kommissionen har foretaget en undersøgelse om mulige alternativer og har konkluderet, at der ikke er miljømæssigt bedre tilgængelige tekniske og økonomisk anvendelige alternativer.

 

7. Foreløbig dansk holdning

Det er generelt Danmarks holdning, at ozonlaget skal beskyttes mest muligt, og at der i særlige tilfælde, som det foreliggende, kan meddeles dispensation. Danmark agter således at stemme for forslaget.