Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender 17. november 2005 NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag til ændring af Europa  -Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1774/2002 for så vidt a ngår organiske gødningsstoffer og jordforbedrings  midler, undtagen gylle Dok.  SANCO/2380/2003 Rev. 6 Kommissionen har med SANCO/2380/2005 Rev. 6 fremsat forslag om ændring af Europa  - Parlamentets og Rådets forordning om biprodukter for så vidt angår organiske gødningsstoffer og jordforbedringsmidler, undtagen gylle. Forslaget forventes sat til afstemning i Den Stående komite’ for Fødevarekæden og Dyresundhed den 22.    -23. november 2005. En vedtagelse af forslaget vurderes ikke at ændre beskyttelsesniveauet. Forslaget indeholder bestemmelser om, at kun materiale, som ikke anses for at udgøre en smitte risiko i forhold til TSE (kategori 2 og 3 risikomateriale i henhold til biproduktsforordningen), må a nvendes som organiske gødningsstoffer og jordforbedringsmidler. Det betyder, at materiale, der vurderes at indeholde TSE smittemateriale (kategori 1) ikke må anvendes som organiske gødningssto  ffer og jordforbedringsmidler. Anvendelsen af animalske biprodukter anses ikke for at udgøre en smittemæssig TSE ris   iko. Bestemmelserne for anvendelse af animalske biprodukter til organiske gødningsstoffer og jordforbedringsmidler er formuleret på en måde, som ikke helt opfylder fodringsforbudet, som i Danmark forstås således, at spor af animalsk protein ikke må kunne findes i foder. Det vil ifølge forslaget være muligt,    at fastsætte yderligere nationale  bestemmelser vedr. anvendelse og kontrol, som gør det muligt for Danmark at opretholde den gældende praktisering af foderforbuddet. Regeringen agter på dette grundlag at tilslutte sig forslaget.
Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender 17. november 2005 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag til ændring af Europa  -Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1774/2002 for så vidt a ngår organiske gødningsstoffer og jordforbedringsmidler, undtagen   gylle Dok.  SANCO/2380/2003 Rev. 6 Baggrund Kommissionen har med SANCO/2380/2003, fremsat forslag om anvendelse af animalske biprodukter som organiske gødningsstoffer og jordforbedringsmidler, undtagen gy lle. Forslaget har hjemmel i Europa Parlamentets og Rådets Forordning (EF) nr. 1774/2002 af 3. oktober 2002 om sundhedsbestemmelser for animalske biprodukter, som ikke er bestemt til konsum, særlig artikel 20(2), 22(1)(c) og 22(2). Forslaget skal behandles i en procedure III i Den Stående komité for Fø devarekæden og Dyresundhed. Hvis der er kvalificeret flertal, udsteder Kommissionen forordningen. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionen sagen for Rådet og underretter samtidig Europa Parlamentet. Rådet kan med kvalificeret flertal ve dtage forslaget uændret eller udtale sig mod det. Hvis der er kvalificeret flertal imod forslaget, skal Kommissionen behandle sagen på ny. Handler Rådet ikke inden for 15 dage, kan Kommissionen udstede forordningen. Forslaget forventes sat til afstemning i Den Stående komite’ for Fødevarekæden og Dyresundhed den 22.-23. november 2005. Nærhedsprincippet Der er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derfor regeringens vurdering, at det følger heraf, at fo rslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet. Formål og indhold Fra 1. maj 2003 har Europa Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1774/2002 om sundhedsbestemmelser for animalske biprodukter (biproduktforordningen) fundet anvendelse i EU. Forordningen fastsæ  tter bestemmelser for indsamling, håndtering, anvendelse samt bortskaffelse m.v. af animalske biprodukter. Forslaget indeholder bestemmelser om, at kun materiale, som Kommissionen ikke anser for at udgøre en smitte r isiko i forhold til TSE (kategori 2 og 3 risikomateriale i henhold til biproduktsforordningen), må a nvendes som organiske gødningsstoffer og jordforbedringsmidler. Det betyder, at materiale, der vurderes at indeholde TSE smittemateriale (kategori 1) ikke må anvendes som organiske gødningssto  ffer og jordforbedringsmidler.
Det fremsatte forslag indeholder nogle restriktioner for anvendelse af organiske gødningsmi dler og jordforbedringsmidler, samt græsningsrestriktioner for arealer, hvor disse er anvendt. Det drejer sig om anvendelse af animalske biprodukter anvendt direkte på områder, hvor dyr har a dgang. Herudover giver forslaget mulighed for, at medlemslandene kan fastsætte strengere nat  ionale regler for anvendelsen af organiske gødningsmidler og jordforbedringsmi dler. Anvendelsen af animalske biprodukter som gødningsstoffer og jordforbedringsmidler er blevet forlagt EFSA (European Food Safety Authority). Ifølge EFSA’s udtalelse, udgør anvendelsen af animalske biprodukter i form af kategori 2 og 3 materiale ikke en sundhedsmæssig risiko. Udtalelser Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig. Gældende dansk ret Europa Parlamentets og Rådets Forordning (EF) nr. 1774/2002 af 3. oktober 2002 om sundhedsbestemmelser for animalske biprodukter, som ikke er bestemt til konsum. Bekendtgørelsen nr. 3 55 af 19. maj 2003 om bortskaffelse og forarbejdning af animalske biprodukter, der fastsætter bestemmelser om straf i tilfælde af overtrædelse af forordni ngen. Konsekvenser Forslaget vurderes ikke at ændre beskyttelsesniveauet. Forslaget forventes ikke at have statsfinansielle eller samfundsmæssige konsekvenser. Kontrolbestemmelser ved opretholdelse af det gældende foderforbud og tilknyttede forbud mod anvendelse af kød -og benmel i gødning, forventes at kunne indarbejdes i den gældende lovgivning om biprodukter, foderstof og gødning. Høring Forslaget har været sendt til høring hos en række organisationer. Brancheforeningen for biogas støtter generelt forslaget. Foreningen har fremsat ønsker om at gylle blev undtages fra forslaget, samt fremført at et k rav om emballering af afgasset biogasmasse ikke er praktisk mulig, når den bliver opbevaret og udbragt i siloer og tankvogne. Det har været m  uligt at imødekomme disse bemærkninger med den seneste revision af forslaget. Regeringens foreløbige generelle hol dning Regeringen anser ikke anvendelsen af animalske biprodukter fra kategori 2 og 3 for at udgøre en smittemæssig TSE risiko, men lægger vægt på, at forslaget udformes på en måde, som gør det muligt for Danmark at sikre, at anvendelsen af animalske produkter til organiske gødningsstoffer og jordforbedringsmidler ikke er til hindring for opretholdelsen af foderforbuddet, som i Danmark forstås således, at der ikke må kunne findes spor af animalsk protein i foder. Det vil stride imod den i Danmark gældende op  fattelse, om at fordring af dyr
med forarbejdede animalske produkter, (undtaget fiskemel) skal forhindres for at undgå spredning af TSE smitte. (Det princip, der normalt omtales som fodringsforbuddet.) Forhandlingssituationen Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre medlemsstater. Der forventes at være kvalificeret flertal for forslaget. Tidligere forelæggelse for Folketinget Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt Fo  lketingets Europaudvalg.