Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

MINISTEREN

 

 

 

 

 

Den 24. maj 2006

J.nr.: 158

 

 


 

 


Vedrørende uafhængig undersøgelse af fødevarekontrollen

 

Jeg vil gerne takke for de bemærkninger, som et mindretal i Udvalget (S,RV,SF og EL) har fremsendt ved brev af 18. maj 2006.

 

Udvalgets første punkt vedrørende bevillinger, resultatkontrakt og tilsynsfrekvensvejledning er søgt indarbejdet i det første afsnit om undersøgelsens vurdering af resultatkontrakter og frekvensvejledning. Samtidigt er det nederst på siden anført, at ekspertgruppen kan gøre brug af materiale tilbage til 2000.

 

Til ønsket anført i punkt 2 bemærkes, at der nu i kommissoriet er henvist til, at Revisionsenhedens årlige rapporter kan inddrages i arbejdet. Rigsrevisionen må iøvrigt påregnes at tage denne problemstilling op i den undersøgelse af fødevarekontrollen, som Folketingets Statsrevisorer forventes at anmode Rigsrevisionen om at igangsætte. Rigsrevisionen er naturligvis orienteret om nærværende undersøgelse.

 

Punkt 3 i bemærkningerne er søgt reflekteret i andet afsnit om vurdering af risiko- og behovsorienteringen af kontrollen, samt vurdering af omfang og indhold af henholdsvis virksomhedernes egenkontrol og af myndighedernes kontrol med egenkontrol. Egenkontrol i virksomhederne er et EU-krav og erstatter som bekendt ikke Fødevarestyrelsens kontrol. Den offentlige kontrol tager nu blot udgangspunkt i det stedlige egenkontrolprogram.

 

Det fjerde punkt i bemærkningerne om resultatkontrakternes målformulering må betragtes som værende omfattet af undersøgelsens første formål, som er en vurdering af, om resultatkontrakterne og tilsynsfrekvensvejledingerne har været opfyldt, og om de er hensigtsmæssigt udformet i forhold til de ønskede politiske målsætninger.

 

Endelig er der som svar på det sidste og femte punkt i bemærkningerne fra mindretallet i udvalget tilføjet, at ekspertgruppen kan gøre brug af sammenligninger med fødevarekontrolmyndigheder i andre lande i norden og i EU.

 


Såvel Rigsrevisionen som ekspertgruppen vil få tilsendt kopi af denne korrespondance med udvalget.

 

./.       Jeg vedlægger det endelige kommissorium til udvalgets orientering.

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Lars Barfoed