European Commission

Information Society and Media Directorate-General
B-1049 Brussels

 

Att.: Kommissær Viviane Reding

København, den 15. december 2005

J.nr. KOM (2005) 229

 

 

 

Folketingets kommentar til Kommissionens meddelelse ”i2010 – Et europæisk informationssamfund for vækst og beskæftigelse”

 

Kære Viviane Reding,

 

Folketingets Europaudvalg har haft lejlighed til at behandle Kommissionens meddelelse ”i2010 – Et europæisk informationssamfund for vækst og beskæftigelse” og har i den forbindelse følgende bemærkninger til meddelelsen:

 

Det fremgår af meddelelsen, at meddelelsen udgør den strategiske ramme for forskning og innovation inden for informations og kommunikationsteknologierne. Meddelelsen opstiller 3 prioriterede mål, henholdsvis etableringen af et europæisk informationsrum, innovation og investering i forskning samt etableringen af et informationssamfund med plads til alle.

 

Udvalget støtter disse overordnede målsætninger og afventer i den forbindelse de mere konkrete initiativer, som Kommissionen oplyser, at den vil fremsætte.

 

Det gælder blandt andet den annoncerede revision af direktivet ”TV uden grænser”, revisionen af telepakken, overvejelserne omkring interoperabilitet og digital rights management, initiativerne omkring en øget forskningsindsats på området for informations og kommunikationsteknologi samt den i meddelelsen anførte handlingsplan for digital forvaltning tillige med den strategiske plan for offentlige tjenester.

 

Særligt for så vidt angår det prioriterede mål om at etablere et informationssamfund med plads til alle, skal udvalget bemærke, at dette også bør omfatte personer med funktionsnedsættelse, såsom handicappede og ældre. Informationssamfundet skal indrettes således, at denne persongruppe har mulighed for at drage fuld nytte af IT-værktøjer på arbejdet såvel som privat. Dermed sikres det, at for eksempel ældre kan blive længere på arbejdsmarkedet, ligesom den generelle livskvalitet øges for de pågældende. Alt i alt er der behov for, at Kommissionen på struktureret vis inddrager hensynet til personer med funktionsnedsættelse i nye EU-initiativer, således som det også fremgår af Kommissionens meddelelse af 28. november i år om handicappedes situation i det udvidede EU.

 

 

I det omfang Kommissionen påregner at fremsætte forlag til egentlige retsakter på området, skal Udvalget opfordre Kommissionen til at sikre, at der tages udgangspunkt i forslagenes merværdi for medlemslandene, samt at nærhedsprincippet i hvert enkelt tilfælde er respekteret.

 

 

 

 

med venlig hilsen

 

 

Elisabeth Arnold

Formand for Folketingets Europaudvalg