UDENRIGSMINISTERIET

                                                                                                             Den      marts 2006

                                                           Europaudvalgets spørgsmål nr. 49 af 7. marts 2006

Ad EUU alm. del

 

 

Spørgsmål 49:

Hvad vil regeringen gøre for at forbedre Alt-undtagen-våben-initiativet med blandt andet lempelse af kravene om oprindelsesland (jf. vedtagelse V 6 af 17. november 2005)?

 

Svar:

Danmark har fra begyndelsen arbejdet for, at de mindst udviklede landes told- og kvotefri adgang under EU’s ’Alt undtagen Våben’-initiativ snarest muligt uden overgangsordninger skal gælde alle varer med undtagelse af våben og ammunition. Derudover vil man fra dansk side bl.a. arbejde for, at alle i-lande så hurtigt som muligt yder samme markedsadgang for alle varer fra de mindst udviklede lande ligeledes uden andre undtagelser end våben og ammunition.  

 

Oprindelsesreglerne, der er bestemmende for, hvorvidt et mindst udviklet land er berettiget til at modtage kvote- og toldfrihed for en given vare under EU’s initiativ, har længe været et område, hvor Danmark har arbejdet for at opnå forbedringer.

 

Ikke mindst på dansk foranledning har Kommissionen igangsat en analyse af, hvorledes man vil kunne forbedre oprindelsesreglerne for den præferentielle markedsadgang til EU.

 

Så snart Kommissionen på grundlag heraf fremlægger et konkret forslag til nye regler på området, vil man aktivt følge op på de løbende danske bestræbelser for en bedre anvendelse af ’Alt undtagen Våben’-initiativet som en motor for bæredygtig vækst i udviklingslandene.