UDENRIGSMINISTERIET

                                                                                                             Den      marts 2006

                                                           Europaudvalgets spørgsmål nr. 50 af 7. marts 2006

Ad EUU alm. del

 

 

Spørgsmål 50:

Vil Danmark i de kommende forhandlinger gøre en særlig og forstærket indsats for at præge de forhandlinger, der handler om miljøområdet. Både for at sikre substantielle toldnedsættelser på en lang række miljøvarer og for at sikre, at MEAerne (Multilaterale miljøaftaler) sikres reel forrang på de områder, hvor der opstår en konflikt mellem handel og miljø?

 

Svar:

Regeringen gør fortsat en særlig indsats, for at Doha-runden kan afsluttes med et positivt resultat på området for handel og miljø.

 

Det gælder ikke mindst i arbejdet for at fremme liberalisering af den internationale handel med miljøvarer, som vil være til gavn for verdenshandelen, miljø og bæredygtig vækst.

 

Hvad angår forholdet mellem WTO´s regelsæt og de multilaterale miljøaftaler kan Regeringen ikke tilslutte sig den rangordning, der tilsyneladende anbefales i det stillede spørgsmål.

 

Efter Danmarks og det øvrige EU’s opfattelse bør de to typer af reguleringer behandles som ligeværdige, gensidigt supplerende internationale aftalekomplekser, således at de kan fungere side om side uden at komme i konflikt med hinanden.