Udenrigsministeriet                                                                                            EIR, j.nr. 97.A.40.a.

                                                                                                                                    Den 26. juni 2006

 

 

Spørgsmål 57 ad EUU alm. del fra Folketingets Europaudvalg :

 

Ministeren bedes i den forbindelse belyse, hvilken rolle Danmark har spillet i forhold til forslaget og hvordan Danmark forholder sig i forhold til dokumentets betydning for offentlighed og gennemsigtighed i forhold til WTO domstolen (tvistbilæggelsessystemet).

 

Svar:

Siden det blev besluttet at revidere WTO’s tvistbilæggelsessystem på ministerkonferencen i Marrakesh i 1994 har EU har fremlagt en række forslag til forbedringer. Helt grundlæggende støtter EU ønsket om at sikre et transparent tvistbilæggelsessystem for at fastholde den offentlige støtte og tillid til WTO systemet som helhed. Til eksempel kan nævnes EU’s forslag fremlagt i marts 2002 vedrørende brug af amicus curiae fremlæggelser. Brugen af amicus curiae (”friends of court” – skriftlige fremlæggelser) blev oprindelig indført i forbindelse med en WTO tvistsag i 2000 og gav dengang for første gang mulighed for, at udenforstående individer, organisationer eller andre kunne forelægge informationer og holdninger for appel organet. EU’s forslag strækker sig videre med et ønske om også at indføre brugen af amicus curiae i forbindelse med panelets behandling af en tvist. Vedtages forslaget har offentligheden og den enkelte borger mulighed for på et langt tidligere tidspunkt i tvistforløbet af give deres mening til kende.

 

Fra dansk side har der under hele forløbet med at forbedre tvistbilæggelsessystemet været opbakning til Kommissionens linie, herunder også ønsket om en høj grad af transparens.