Folketingets Udvalg for
Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

København, den 22. marts 2006

Sagsnr.: 4848

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har ved skrivelse af 17. februar 2006 udbedt sig min besvarelse af spørgsmål nr. 200 og 201 (FLF alm. del):

 

Spørgsmål 200:

 

”Vil ministeren oplyse, om der i forbindelse med udbetaling af EU-eksportrestitutioner

for levende avlskvæg opnås sikkerhed for, at dyrene reelt anvendes som avlsdyr og dermed ikke slagtes i modtagerlandet?”

 

Svar:

 

I Kommissionens forordning (EØF) Nr. 2342/92 af 7. august 1992 om indførsel fra tredjelande af og eksportrestitutioner for racerent avlskvæg og om ophævelse af forordning (EØF) nr. 1544/79 fastsættes betingelserne for udbetaling af eksportrestitutioner til racerent avlskvæg. Der stilles således krav om, at eksportøren dels skal fremlægge et stamblad med resultatet af individprøver af dyret og dets bedsteforældre og dels det sundhedscertifikat, som kræves af bestemmelseslandet. Kødbranchens Fællesråd har oplyst, at en eksportstamtavle koster 142,75 kr. eksklusive moms (april 2005). Det er endvidere oplyst, at værdien af et dyr solgt med henblik på avl, som oftest er mere end dobbelt så høj som for et slagtedyr.

 

De dyr, der på nuværende tidspunkt kan eksporteres med restitutioner, er racerene avlskøer med en vægt på mindst 250 kg, og som er indtil 30 måneder gamle. Der gives altså ikke restitutioner til gamle dyr. Før januar 2003 kunne restitutioner også opnås til eksport af avlsdyr, som var ældre renracede hundyr og handyr. Begrænsningen i hvilke dyr, der kunne eksporteres med restitutioner, var begrundet i at undgå misbrug for lette og gamle hundyr, og for avlstyres vedkommende at prisen er så høj, at restitutionen er overflødig.

 

Når dyret er endeligt indført i modtagerlandet, er det ikke muligt for EU-landenes myndigheder at kontrollere brugen eller behandlingen af kvæget, herunder om eller hvornår de eksporterede avlskøer på et senere tidspunkt kælver, og dermed indgår i ankomstlandets kvægavl.

 

Eksporten af avlsdyr fra Danmark er overvejende gået til Rusland, hvortil der ikke traditionelt eksporteres levende dyr til slagtning.

 

 

 

 

Hans Chr. Schmidt

 

 

 

 

Camilla Bjerre Søndergaard