Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 281 af 6. marts 2006 fra Folketingets Retsudvalg.

 

Spørgsmål:

 

          ”Ad Justitsministeriets høringssvar om Kommissionens grønbog om arv og testamente, jf. REU alm. del – bilag 179.

 

          Vil ministeren orientere udvalget om Kommissionens sammenfatning af høringen, når den foreligger, og redegøre for det videre forløb i sagen, samt hvilke overvejelser dette giver ministeren anledning til?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet kan oplyse, at Kommissionens opfølgningsrapport om høringen over grønbogen om arv og testamente (KOM (2005) endelig udgave) endnu ikke foreligger. Når rapporten foreligger, vil den blive sendt til Retsudvalget.

 

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg har under plenarforsamlingen den 26. og 27. oktober 2005 afgivet en udtalelse om grønbogen (EU-tidende 2005 nr. C 28, side 1). En kopi af udtalelsen vedlægges til orientering. 

 

Det bemærkes, at eventuelle fremtidige forslag vedrørende et fællesskabsinstrument om grænseoverskridende sager om arv og testamente må forventes at blive fremsat med hjemmel i artikel 61, litra c, og artikel 65 i EF-traktatens afsnit IV. Efter disse bestemmelser kan Fællesskabet vedtage foranstaltninger om civilretlige spørgsmål med grænseoverskridende virkninger i det omfang, det er nødvendigt for det indre markeds funktion.

 

Det følger af artikel 1 i Protokollen om Danmarks stilling, der er knyttet til Amsterdam-traktaten, at Danmark ikke deltager i Rådets vedtagelse af foranstaltninger, der foreslås i henhold til afsnit IV i EF-traktaten (forbeholdet vedrørende retlige og indre anliggender). Et fællesskabsinstrument på det arveretlige område vil således være omfattet af det danske forbehold vedrørende retlige og indre anliggender, og en eventuel fællesskabsregulering vil derfor ikke være bindende for eller finde anvendelse i Danmark.

 

Â