Dato:           

Kontor:         Kommunal sundhed

J.nr.:             2005-14009-67

Sagsbeh.:   PAN

Fil-navn:       Dokument 1

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 1 (B 36), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren den 4. april 2006

 

Spørgsmål 1:

"Med henvisning til, at det fremgår af ”Folkesundhedsrapport 2005 for Københavns Kommune” (s.13), at ”I Danmark steg dødeligheden i den aktuelle periode for kortuddannede mænd samtidig med, at den stagnerede for kortuddannede kvinder, og dermed øges uligheden kraftigt særligt blandt mænd både i absolutte og relative tal”, kan ministeren da bekræfte, at uligheden i sundheden er stigende?"

 

Svar:

Det er rigtigt, som spørgeren refererer, at der er sket et fald i dødeligheden for både højtuddannede mænd og højt uddannede kvinder, samtidig med at dødeligheden ikke har ændret sig for de lavt uddannede kvinder, og er steget en lille smule for lavt uddannede mænd. Dette har således øget forskellene i dødelighed mellem de undersøgte sociale grupper.

 

Når dødeligheden ikke har udvist samme fald hos de lavt uddannede som hos de højt uddannede, hænger det højst sandsynligt sammen med, at denne gruppes sociale baggrund har undergået kraftige ændringer i den periode, som undersøgelsens tal repræsenterer (1981-1995), således at de lavt uddannede både udgør en klart mindre gruppe antalsmæssigt, og ikke længere rekrutteres fra samme brede dele af befolkningen som tidligere. Der er med andre ord tale om en mere marginal placeret gruppe end tidligere.

 

Der kan således ikke gives et entydigt svar på spørgsmålet.