Dato:           

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2005-14009-67

Sagsbeh.:   AJS

Fil-navn:       Dokument 6

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 7 (B 36), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren den 4. april 2006

 

Spørgsmål 7:

"Hvilken viden har ministeren om, hvem der gør brug af det frie sygehusvalg - set specielt i forhold til indkomst og uddannelsesbaggrund? Hvis ministeren ikke har konkret viden om anvendelsen, vil ministeren i givet fald tage initiativ til at få undersøgt brugen af det frie sygehusvalg?"

 

Svar:

Sundhedsstyrelsen indsamler til Landspatientregisteret oplysninger om anvendelse af sygehusydelser leveret på danske sygehuse, herunder også de ydelser, der er udført på private sygehuse under det udvidede fri sygehusvalg.

 

Der har i en årrække været et samarbejde mellem Danmarks Statistik og Sundhedsstyrelsen om at knytte oplysninger sammen fra de to institutioner med henblik på at få baggrundsinformation om sociale forhold mv. for borgerne der benytter sygehusene, således også for borgere der benytter frit sygehusvalg.

 

Registreringerne har imidlertid først fra 2005 gjort det muligt at udskille og analysere anvendelsen af ydelser under det udvidede fri sygehusvalg. De endelige data foreligger ca. 1½ år efter årets afslutning. Det vil sige, at det medio 2007 vil være muligt at foretage analyser af sociale forhold m.v. for patienter, der i 2005 benyttede det udvidede fri sygehusvalg.

 

På den baggrund finder jeg ikke behov for at foretage yderligere tiltag for at få konkret viden om anvendelsen af brugen af det frie sygehusvalg.