Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Dato 3. februar 2006 Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2005-1590-0022 Dok.: TJE40070 Slotsholmsgade 10 Telefon: 33 92 33 40 E-post: [email protected] 1216 København K Telefax: 33 93 35 10 Internet: http://www.jm.dk Udkast Kommissorium for Arbejdsgruppen vedrørende en klippekortordning for dyretransporter 1. Det fremgår af resultaterne af Rigspolitiets stikprøvekontrol af de køretøjer, der transporterer dyr, at der i 2004 og 2005 blev konstateret overtrædelser af reglerne om transport af dyr ved ca. en fjerdedel af de kontrollerede dyretransporter. Knap halvdelen af disse overtrædelser vedrørte forhold af mere formel karakter, mens der i lidt over halvdelen af tilfældene blev konstateret overtrædelser, der direkte vedrører dyrenes velfærd. Rigspolitiet har – netop for at følge op på den høje andel af overtrædelser – tilkendegivet, at kon- trolaktiviteterne vedrørende dyretransporter vil blive fordoblet i 2006 i forhold til 2005. Der er således i 2006 planlagt 25 målrettede kontroller af dyretransporter, hvilket svarer til 82 kontrol- dage. Der har i tilknytning til resultaterne af Rigspolitiets stikprøvekontrol været drøftelser om yderli- gere skærpelser af sanktionsmulighederne, herunder en udvidelse af adgangen til at fratage transportører retten til at transportere dyr. Inspireret af klippekortordningen på færdselsområdet er det i den forbindelse foreslået at indføre en ordning med klippekort for overtrædelse af regler- ne for transport af dyr. 2. Indførelse af en klippekortordning på dyretransportområdet rejser en række væsentlige spørgs- mål, herunder af teknisk karakter, som efter Justitsministeriets opfattelse forudsætter en grundig og gennemarbejdet analyse. Det er således ikke muligt uden videre at indføre en klippekortord- ning svarende til ordningen på færdselsområdet. Det skyldes bl.a., at overtrædelser af betydning for dyrs velfærd ikke i samme omfang som på færdselsområdet er objektiviserede og standardiserede overtrædelser.
- Justitsministeriet har derfor besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe, som har til opgave at vurdere muligheden for at etablere en klippekortordning på dyretransportområdet og at komme med for- slag til ordningens nærmere udformning. 3. Arbejdsgruppen anmodes om at overveje spørgsmålet om ansvarsfordelingen imellem chauf- føren og transportøren, herunder i hvilket omfang fejl begået af de enkelte chauffører skal kom- me arbejdsgiveren, dvs. transportøren, til skade. Det skal i den forbindelse vurderes, om en over- trædelse begået af chaufføren skal have retsvirkninger i forhold til transportørens tilladelse til at transportere dyr også i tilfælde, hvor overtrædelsen ikke kan tilregnes transportøren. Arbejdsgruppen skal desuden overveje, hvilke overtrædelser der bør indgå i ordningen, idet ord- ningen forudsættes begrænset til overtrædelser af direkte betydning for dyrenes velfærd, f.eks. vedrørende belægningsgraden, transporttiden, forsyning af vand etc. Det skal i forlængelse heraf overvejes, om der ud over et krav til overtrædelsernes art også bør gælde et grovhedskrav, f.eks. således at ikke enhver overskridelse af belægningsgraden medfører et klip, men at et klip først udløses, når belægningsgraden overskrides med en vis procentdel. Endvidere skal arbejdsgruppen vurdere spørgsmålet om, hvor mange klip der skal kunne udløse retsvirkninger og inden for hvilket tidsrum, dvs. hvornår et klip forældes. Desuden skal der tages stilling til retsvirkningerne af, at der inden for en bestemt periode gives et antal klip, herunder om en frakendelse i givet fald skal være betinget eller ubetinget, ligesom det skal afklares, om frakendelsen eventuelt skal ske for bestandig eller for et nærmere fastsat tidsrum. Arbejdsgruppen skal også overveje, hvordan indførelsen af en klippekortordning på området for transport af dyr vil kunne indpasses i de allerede gældende regler, hvorefter der i visse situatio- ner er mulighed for at fratage vognmænd, der overtræder reglerne om transport af dyr, adgangen til fortsat at transportere dyr. Endvidere bør arbejdsgruppen overveje, hvilke ændringer i lovgivningen og administrative for- skrifter indførelsen af en klippekortordning vil give anledning til. Arbejdsgruppen anmodes om i givet fald at komme med forslag til disse ændringer. Arbejdsgruppen kan i øvrigt behandle andre relevante problemstillinger af betydning for indfø- relsen af en klippekortordning på området for transport af dyr. Arbejdsgruppen anmodes om at tilrettelægge sit arbejde således, at der i givet fald vil kunne iværksættes et lovgivningsinitiativ i folketingsåret 2006/2007.  
- 4. Arbejdsgruppen sammensættes således: Statsadvokat Hanne Schmidt, Rigsadvokaten (formand) 1 medlem udpeget efter indstilling fra Rigspolitichefen 1 medlem udpeget efter indstilling fra Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender 1 medlem udpeget efter indstilling fra Transport- og Energiministeriet 1 medlem udpeget af Justitsministeriet 1 medlem udpeget efter indstilling fra Politimesterforeningen 1 medlem udpeget efter indstilling fra Dansk Transport og Logistik (DTL) 1 medlem udpeget efter indstilling fra Fagligt Fælles Forbund (3 F) 1 medlem udpeget efter indstilling fra Landbrugsraadet 1 medlem udpeget efter indstilling fra Dyrenes Beskyttelse 1 medlem udpeget efter indstilling fra Dyreværnsorganisationernes Samarbejdsudvalg (DOSU)