Dato:            2. oktober 2006

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2006-12100-159

Sagsbeh.:   HBG

Fil-navn:       B 68 s 7_alm. del

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 7 (Alm. del), som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 26. april 2006

 

Spørgsmål 7:

"Kan ministeren garantere, at den kvalitetsmodel, som alle sygehusene skal være omfattet af inden årets udgang i bund og grund handler om at minimere antallet af ekstra sygedage og give patienterne optimal behandling, når de er indlagt?".

 

Svar:

Det overordnede mål bag den danske kvalitetsmodel er at bidrage til en høj kvalitet både i forhold til sundhedsydelser og med hensyn til at sikre kontinuitet og sammenhæng i patientforløbene. Ambitionen er at udvikle kvaliteten i sundhedsvæsenet med fokus på patientforløb internt i institutionerne, mellem institutioner og op tværs af sundhedsvæsenets sektorer. Kvalitetsmodellen er således et fælles kvalitets- og akkrediteringssystem for hele det danske sundhedsvæsen.

 

Formålet med den danske kvalitetsmodel er i korte træk:

·         at fremme kontinuerlig klinisk, faglig og organisatorisk kvalitetsforbedring af patientforløbene.

·         sikre Ã¥benhed om og gennemsigtighed i forhold til kvaliteten i sundhedsvæsenet, bl.a. med henblik pÃ¥ at understøtte patienternes frie valg.

·         at udvikle et evalueringsgrundlag i form af fælles standarder med tilhørende indikatorer.

·         at gennemføre en ekstern vurdering og akkreditering af de involverede institutioner.

 

Som jeg også understregede under førstebehandlingen af beslutningsforslaget, skal jeg ikke lægge skjul på, at etableringen af den danske kvalitetsmodel har taget længere tid end forventet bl.a. på grund af en række praktiske problemer. Men samtidig understreger processen den høje grad af kompleksitet, der er forbundet med at udvikle en fælles og meget ambitiøs kvalitetsmodel. Institut for Kvalitet og Akkreditering i Sundhedsvæsenet (IKAS) – der varetager det konkrete arbejde med kvalitetsmodellen – har oplyst, at 1. runde akkreditering forventes at være gennemført i 2008.