J.nr. SNS 201-00010

 

 

  

Den 31. okt. 2006

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 20 ad B 17 om forbud mod import og salg af illegalt træ, stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

Spørgsmål nr. 20: 

Vil ministeren kommentere henvendelsen af 18. september 2006 fra Dansk Træforening, jf. B 17.

 

Svar

Jeg er glad for, at de fire underskrivende organisationer bakker op om min 9-punkts-plan for indkøb af lovligt og bæredygtigt træ, og glæder mig ligeledes over, at også andre brancheaktører og organisationer er positivt engagerede i at fremme handel med lovligt og bæredygtigt træ i Danmark.

 

Det er korrekt, som det påpeges i henvendelsen, at der specielt i troperne kan være problemer med at levere dokumentation for lovligt og bæredygtigt træ, ikke nødvendigvis altid fordi skovdriften som sådan ikke lever op til kravene, men fordi der kan være problemer, som alene knytter sig til mulighederne for at levere den ønskede dokumentation.

 

Miljøministeriet er nu i færd med at fastlægge kriterier for bedømmelse af dokumentation for ’lovligt træ’ og træ, der kommer fra skove der drives bæredygtigt eller kommer tæt derpå. Det sker i tæt dialog med repræsentanter fra træbranchen, grønne organisationer og offentlige indkøbere.

 

Den svære balance i det arbejde er at fastlægge kriterier, der både tilgodeser leverandører af træ fra bæredygtigt drevne skove og træ fra skove i en mindre gunstig udgangssituation, men hvor udviklingen går den rigtige vej.

 

De markedsaktører, der bedst evner at levere en overbevisende dokumentation vil alt andet lige have de bedste forudsætninger for at leve op til indkøbspolitikken. Jeg noterer mig med tilfredshed, at der synes at være en stigende erkendelse heraf i træbranchen.