Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

B 95 – Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse af skattebegunstigelsen af forældrekøbsordningen

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 1 og 2 af 18. maj 2006.

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Lise Bo Nielsen


Spørgsmål 1: Vil ministeren i forlængelse af sine bemærkninger til førstebehandlingen redegøre for, på hvilket grundlag han konstaterer, at der ikke er provenutab på forældrekøbsordningen, og vil ministeren tilsende udvalget sine beregninger herom?

 

Svar: Som jeg har fremhævet mange gange tidligere, har Skatteministeriet ikke mulighed for at beregne et evt. provenutab ved at forældre køber lejligheder, som de lejer ud til deres børn på virksomhedsordningen. De efterspurgte beregninger på området foreligger altså ikke.

Når en forældrekøbslejlighed sælges, enten til barnet eller til tredjemand, bliver en eventuel gevinst beskattet. Det ville ikke være tilfældet, hvis lejligheden var forblevet som ejerlejlighed, f.eks ved at barnet fra starten selv havde købt lejligheden. Den stigende udbredelse af forældrekøbsordningen har derfor medført en stigning i den del af de senere års gevinster på ejerlejligheder, som vil blive beskattet. I det omfang provenuet af denne beskatning modsvarer det løbende skatteindtægtstab ved forældrekøbsordningen, vil der ikke være noget tab som følge af ordningen.

Som jeg sagde i forbindelse med førstebehandlingen af B 95, er der af den grund ikke nødvendigvis tale om et samlet tab for det offentlige ved forældrekøbsordningen.

 

Spørgsmål 2: Vil ministeren oplyse, hvilket provenu ejendomsavancebeskatningen på ejerlejligheder – og om muligt også på udlejede ejerlejligheder i virksomhedsordningen – har givet for hvert af årene 1998-2005?

 

Svar: Det er ikke muligt at oplyse den del af ejendomsavancebeskatningen, som vedrører ejerlejligheder. Det skyldes at ejendomsavancer indgÃ¥r i et felt pÃ¥ selvangivelsen sammen med andre former for kapitalindkomst. Det drejer sig bl.a. om fortjeneste/tab ved salg af aktier og investeringsforeningsbeviser, hvor der tidligere kunne være tale om beskatning som kapitalindkomst, og kursgevinster ved hel eller delvis indfrielse af kontantlÃ¥n.