Beskæftigelsesministerens besvarelse af spørgsmål nr. 2 af 5. december 2005 fra Folketingets Europaudvalg.

Text Box: Vores sag
7161-0014


Spørgsmål nr. 2:

I forlængelse af udvalgsspørgsmål KOM (2005) 0246 – spørgsmål 1 bedes ministeren endvidere redegøre for, om det vil blive nødvendigt at benytte opt-out’en, hvis ministeren lykkes med sine forhandlinger om hviletiden og rådighedstiden.

 

 

Svar:

Hvis det lykkes at få ændret arbejdstidsdirektivet, så gældende overenskomster kan opretholdes, og det bliver muligt ved national lovgivning at tillade, at der kan afvikles hviletid i inaktive rådighedsperioder, burde det ikke blive nødvendigt at indføre adgang til opt out i Danmark.

 

Dog må jeg understrege, at benyttelse af opt-out’en ikke kun er en nødløsning, der kan anvendes i forhold til de problemer, som praksis fra EF-Domstolen har skabt i medlemsstaterne, herunder Danmark. Opt-out’en vil også kunne anvendes til at afbøde en del af de problemer, som en pr. lønmodtagerfortolkning kan give i Danmark. Spørgsmålet om opt-out’ens nødvendighed afhænger således også af, om loftet over den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid skal ses i forhold til lønmodtageren eller i forhold til det enkelte ansættelsesforhold.

 

Jeg arbejder målrettet på at få løst de problemer, domstolens praksis har skabt i medlemsstaterne, og på at sikre, at direktivets bestemmelser kan fortolkes som gældende pr. ansættelsesforhold. Hvis begge dele lykkes, kan jeg ikke i dag se, at det skulle være nødvendigt at indføre adgang til opt-out i Danmark.