Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2005-06
KOM (2005) 0341
Offentligt
1445806_0001.png
KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER
Bruxelles, den 28.7.2005
KOM(2005) 341 endelig
Forslag til
RÅDETS BESLUTNING
om tilladelse til markedsføring af pølser tilsat phytosteroler/phytostanoler som nye
levnedsmidler eller nye levnedsmiddelingredienser i henhold til Europa-Parlamentets og
Rådets forordning (EF) nr. 258/97
(forelagt af Kommissionen)
DA
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1445806_0002.png
BEGRUNDELSE
Pouttu Ltd. indgav den 30. marts 2000 i henhold til artikel 4 i forordning (EF) nr. 258/97 om
nye levnedsmidler og nye levnedsmiddelingredienser en ansøgning til de kompetente
myndigheder i Finland om tilladelse til at markedsføre fødevarer tilsat phytosteroler som nye
levnedsmidler eller nye levnedsmiddelingredienser.
I den første vurderingsrapport fra Finland konkluderedes det, at phytosteroler ikke udgør en
sundhedsrisiko for mennesker. Andre medlemsstater fremsatte imidlertid begrundede
indsigelser mod markedsføring af produkterne som nye levnedsmidler eller nye
levnedsmiddelingredienser. Det var derfor påkrævet at træffe en afgørelse om tilladelse efter
komitologiproceduren i henhold til artikel 7, stk. 1, i forordning (EF) nr. 258/97.
Som følge af medlemsstaternes indsigelser anmodede Kommissionen Den Videnskabelige
Komité for Levnedsmidler i dens daværende form om en udtalelse, som blev afgivet den
5. marts 2003. Den Videnskabelige Komité for Levnedsmidler konkluderede i sin udtalelse
om ansøgninger om godkendelse af en række forskellige fødevarer beriget med plantesteroler,
herunder også ansøgningen fra Pouttu Ltd., at tilsætning af phytosteroler ikke udgør nogen
risiko, forudsat at det daglige forbrug ikke overstiger 3 g.
Den Videnskabelige Komité for Levnedsmidler anførte endvidere i sin udtalelse af
26. september 2002 om en generel oversigt over virkningerne på lang sigt af indtag af
forhøjede niveauer af phytosteroler fra flere kilder i kosten, navnlig virkningerne for ß-
caroten, at der ikke forelå dokumentation for yderligere gavnlige virkninger ved indtag på
over 3 g pr. dag, men at høje indtag kunne have uønskede virkninger, og at det derfor var
fornuftigt at undgå indtag af plantesterol på over 3 g pr. dag.
Den 30. april 2004 forelagde Kommissionen på baggrund heraf et udkast til beslutning om
tilladelse til markedsføring af pølser tilsat phytosteroler/phytostanoler som nye levnedsmidler
eller nye levnedsmiddelingredienser for Den Stående Komité for Fødevarekæden og
Dyresundhed med henblik på afstemning. Elleve medlemsstater stemte imod, tre stemte for,
og én medlemsstat undlod at stemme.
Komitéen afgav negativ udtalelse om Kommissionens udkast. I henhold til artikel 13, stk. 4,
litra b), i forordning (EF) nr. 258/97 og i overensstemmelse med artikel 5 i Rådets afgørelse
1999/468/EF skal Kommissionen derfor nu forelægge Rådet et forslag til de foranstaltninger,
der skal træffes, idet Rådet inden for en frist på tre måneder træffer en afgørelse med
kvalificeret flertal, og Kommissionen skal samtidig underrette Europa-Parlamentet, som kan
finde det påkrævet at indtage en holdning i henhold til afgørelsens artikel 8.
DA
2
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1445806_0003.png
Forslag til
RÅDETS BESLUTNING
om tilladelse til markedsføring af pølser tilsat phytosteroler/phytostanoler som nye
levnedsmidler eller nye levnedsmiddelingredienser i henhold til Europa-Parlamentets og
Rådets forordning (EF) nr. 258/97
RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -
under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab,
under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 258/97 af
27. januar 1997 om nye levnedsmidler og nye levnedsmiddelingredienser
1
, særlig artikel 7,
under henvisning til forslag fra Kommissionen, og
ud fra følgende betragtninger:
(1)
Pouttu Ltd. indgav den 30. marts 2000 en ansøgning til de kompetente myndigheder i
Finland om tilladelse til at markedsføre fødevarer tilsat phytosteroler som nye
levnedsmidler eller nye levnedsmiddelingredienser.
De kompetente finske myndigheder afgav den 23. oktober 2000 den første
vurderingsrapport.
I den første vurderingsrapport konkluderede de finske kompetente
fødevaremyndigheder, at phytosteroler/phytostanoler ikke udgør en sundhedsrisiko for
mennesker.
Kommissionen fremsendte den første vurderingsrapport til samtlige medlemsstater den
12. december 2000.
Inden for det i forordningens artikel 6, stk. 4, fastsatte tidsrum på 60 dage blev der
fremsat begrundede indsigelser mod markedsføring af produkterne i henhold til
bestemmelserne.
Den Videnskabelige Komité for Levnedsmidler anførte i sin udtalelse af
26. september 2002 om en generel oversigt over virkningerne på lang sigt af indtag af
forhøjede niveauer af phytosteroler fra flere kilder i kosten, navnlig virkningerne for
β-caroten,
at der ikke forelå dokumentation for yderligere gavnlige virkninger ved
indtag på over 3 g pr. dag, at høje indtag kunne have uønskede virkninger, og at det
derfor var fornuftigt at undgå indtag af plantesterol på over 3 g pr. dag.
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
1
EFT L 43 af 14.2.1997, s. 1.
DA
3
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1445806_0004.png
(7)
Den Videnskabelige Komité for Levnedsmidler gentog endvidere i sin udtalelse af
5. marts 2003 om ansøgninger om godkendelse af en række forskellige fødevarer
beriget med plantesteroler, at det kumulerede indtag via en bred vifte af fødevarer
beriget med phytosteroler må give anledning til bekymring. Komitéen bekræftede dog
samtidig vedrørende ansøgningen fra Pouttu Ltd., at phytosteroler kan tilsættes til en
lang række kødprodukter uden risiko.
På grundlag af betænkelighederne vedrørende det kumulerede indtag af
phytosteroler/phytostanoler fra forskellige produkter indvilligede Poutty Ltd. i at
begrænse den oprindelige ansøgning, så den kun omfattede fedtreducerede pølser.
Ved Kommissionens forordning (EF) nr. 608/2004
2
om mærkning af fødevarer eller
fødevareingredienser tilsat phytosteroler, phytosterolestere, phytostanoler og/eller
phytostanolestere sikres det, at forbrugerne får de oplysninger, der er nødvendige for
at undgå for stort indtag af tilsatte phytosteroler.
Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed har ikke afgivet positiv
udtalelse -
(8)
(9)
(10)
VEDTAGET FØLGENDE BESLUTNING:
Artikel 1
Fødevarer og fødevareingredienser, jf. bilag 1, tilsat phytosteroler/phytostanoler som anført i
bilag 2, i det følgende benævnt produkterne, kan markedsføres i Fællesskabet.
Artikel 2
Produkterne skal frembydes til salg på en måde, så de let kan opdeles i portioner, der
indeholder højst 3 g (ved 1 daglig portion) eller højst 1 g (ved 3 daglige portioner) tilsatte
phytosteroler/phytostanoler.
Skiveskårne pølser skal emballeres som portioner.
Artikel 3
Denne beslutning er rettet til Pouttu Ltd., Vanha Talvitie 11 C, FIN-00580 Helsingfors.
Udfærdiget i Bruxelles, den .
På Rådets vegne
Formand
2
EUT L 97 af 1.4.2004, s. 44.
DA
4
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1445806_0005.png
BILAG 1
Produkter omhandlet i artikel 1
Fedtreducerede
pølser
(fedtindhold i alt
10 %; mættet fedt
5 %).
BILAG 2
Specifikationer for phytosteroler og phytostanoler med henblik på tilsætning til
fødevarer og fødevareingredienser
Definition:
Phytosteroler og phytostanoler er steroler og stanoler, der er ekstraheret fra planter, og som
kan forekomme som frie steroler og stanoler eller være forestret med spisefedtsyrer.
Sammensætning (med GC-FID eller tilsvarende metode):
<
80 %
β-sitosterol
<
15 %
β-sitostanol
<
40 % campesterol
<
5 % campestanol
<
30 % stigmasterol
<
3 % brassicasterol
<
3 % andre steroler/stanoler.
Forurening/renhed (med GC-FID eller tilsvarende metode):
Phytosteroler og phytostanoler ekstraheret fra andre kilder end vegetabilsk olie egnet til
konsum må ikke indeholde forurenende stoffer, hvilket bedst sikres ved, at
phytosterol-/phytostanolingrediensen har en renhed på over 99 %.
DA
5
DA