Folketingets Trafikudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Dato

J.nr.

 

 

:

:

 

 

14. marts 2006 

500-15

 

 

Trafikudvalget har i brev af 8. februar 2006 stillet mig følgende spørgsmål 17 vedrørende L 126, som jeg hermed skal besvare.

./.         Svaret vedlægges i 5 eksemplarer.

Spørgsmål 17:

"I høringsnotatet nævnes det, at indenrigs- og sundhedsministeren vil overveje at give region­er­ne samme mulighed for at omlægge lån, som gælder for kommunerne. Når Region Hovedstaden påtvinges metrogælden, forekommer det helt nødvendigt, at regionen ikke forskelsbehandles i forhold til kommunerne mht. en lempelig gældsafvikling. Ministeren bedes redegøre for, hvor langt ministeren er kommet med disse overvejelser?"

Svar:

Som det er oplyst i høringsnotatet, vil de amtskommunale udgifter på hovedkonto 7 og 8 (renter og afdrag mv.) blive fordelt mellem stat, regioner og kommuner, når delingsforhandlingerne er afsluttet, og der er kendskab til den endelige fordeling af de samlede amtskommunale aktiver og passiver.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har oplyst, at der i forlængelse heraf vil skulle fastsættes låneregler for regionerne. Indenrigs- og Sundhedsministeriet har endvidere oplyst, at det er hensigten i den forbindelse at fastsætte nærmere regler, der giver Region Hovedstaden adgang til at foretage konvertering af de kortfristede lån vedrørende Københavns Amtskommunes indskud i Østamagerbaneselskabet I/S, der overtages fra amtskommunen efter procedurelovens regler.

Udgangspunktet er, at Region Hovedstaden gives samme adgang til at foretage konvertering af lån, som i dag gælder for kommuner og amtskommuner. Kommunerne og amtskommunerne har efter gældende regler en generel adgang til at foretage konvertering af lån, idet det dog er en betingelse, at summen af de gamle og nye låns løbetider ved en omlægning til et serie- eller annuitetslån ikke overstiger 25 år, og løbetiden ved omlægning til stående lån eller lån med en afdragsfri periode højst må være 15 år og med et afdragsforløb, der højst giver en gennemsnitlig løbetid på 10 år.

Med venlig hilsen

Flemming Hansen