Dato:            23. marts 2006

Kontor:         Valgkontoret

J.nr.:             2005-21000-3

Sagsbeh.:   DSI

Fil-navn:       udvalgsspørgsmål 7

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 7 (L 136), som Folketingets Kommunaludvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 8. februar 2006

 

Spørgsmål 7:

"Hvad er begrundelsen for, at regionsråd er sidestillet med kommunalbestyrelserne i forslaget, nu når regionerne ikke er omfattet af kommunalfuldmagtsreglerne?"

 

Svar:

I afsnit 2.2. i de almindelige bemærkninger i lovforslaget er det anført, at det fremgår af § 5, stk. 1, i regionsloven (lov nr. 537 af 24. juni 2005 om regioner og om nedlæggelse af amtskommunerne, Hovedstadens Udviklingsråd og Hovedstadens Sygehusfællesskab), at regionerne har ansvaret for en række positivt afgrænsede opgaver. Regionerne kan således varetage opgaver inden for sundhedsområdet, regional udvikling, det sociale område, undervisningsområdet, trafikområdet og visse begrænsede opgaver inden for miljøområdet. De positivt afgrænsede opgaver, som regionerne kan varetage, kan være både obligatoriske og fakultative.

 

Regionerne kan ikke varetage andre opgaver end de i regionslovens § 5, stk. 1, nævnte, hvilket indebærer, at kommunalfuldmagtsreglerne ikke finder anvendelse for regionernes virksomhed.

 

Regionerne er omfattet af lovforslaget, idet regeringen finder, at lovforslaget navnlig kan være relevant på sundhedsområdet og på det sociale område, hvor regionerne kan varetage en række fakultative opgaver. Som eksempler herpå kan nævnes henholdsvis reklamefinansiering af patienthoteller, som regionerne vil kunne drive som accessorisk virksomhed med hjemmel i sundhedslovens § 78, stk. 3, og reklamefinansiering af køretøjer, der anvendes til at køre f.eks. børn og voksne med handicap til forskellige fritidsaktiviteter.