Folketingets Retsudvalg

 

 

 

 

 

 

Dato: 7. april 2006

                                


Folketinget har i skrivelse af 24. marts 2006 (ad L 146) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 10:

 

Spørgsmål 10:

”Forventes der flere sager ved skifteretterne, når skifte af fællesbo skal ske efter de nye regler?”

 

Svar:

Med lovforslaget reguleres behandlingen af pensionsrettigheder på skifte, hvilket som udgangspunkt må forventes at føre til færre tvister under bobehandlingen end i dag, hvor retstilstanden alene hviler på retspraksis.

 

I forhold til skifteretterne skønnes lovforslaget ikke at have egentlige konsekvenser. Skifteretterne vil i tilfælde af uenighed mellem ægtefællerne, f.eks. skulle tage stilling til, om en pensionsordning er rimelig og om berettigelsen af eventuelle krav fra en ægtefælle på fællesskabs- eller rimelighedskompensation. Det er imidlertid ministeriets vurdering, at dette ikke i et fremtidsperspektiv vil indebære flere sager ved skifteretterne. Det skønnes således - dog med betydelig usikkerhed - at maksimalt 2.000 personer årligt vil være berettiget til fællesskabskompensation, og at maksimalt 1.000 personer årligt vil være berettiget til rimelighedskompensation. Sidstnævnte kompensationsmulighed indeholder dog visse indtægtsmæssige begrænsninger, hvorfor antallet af personer formentlig er noget lavere.

 

Det må dog i en periode efter lovens ikrafttræden forventes, at skifteretterne vil få forelagt et antal sager med henblik på en nærmere fastlæggelse af de skønsmæssige elementer og vurderinger, som er indeholdt i lovforslaget.

 

 

Lars Barfoed

                                                                                     / Kirsten á Rogvi