Folketingets Retsudvalg  

 

 

 

 

 

 

Dato: 7. april 2006

                                


Folketinget har i skrivelse af 24. marts 2006 (ad L 146) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 11:

 

Spørgsmål 11:

”Ministeren bedes redegøre for, om de nye regler for behandling af pensionsrettigheder ved skilsmisse vil give anledning til flere konflikter.”

 

Svar:

Lovforslagets særlige regulering af behandlingen af pensionsrettigheder på skifte må som udgangspunkt forventes at føre til færre tvister under bobehandlingen end i dag, hvor retstilstanden alene hviler på retspraksis. Hertil kommer, at retspraksis på området opleves som urimelig og giver anledning til mange tvivlsspørgsmål.

 

Med lovforslagets udgangspunkt om, at ægtefæller på et ægtefælleskifte kan udtage alle egne rimelige pensionsordninger forlods uden deling med den anden ægtefælle skabes et klart og enkelt udgangspunkt, som omfatter alle pensionsordninger uanset type. Med dette udgangspunkt skabes samtidig en høj grad af forudsigelighed for langt de fleste ægtefæller med pensionsordninger, der har fulgt et helt sædvanligt indbetalingsmønster. Hertil kommer, at det ikke som i dag vil kunne komme bag på ægtefæller, at deres ordninger behandles forskelligt på skifte ved separation og skilsmisse, fordi de er af forskellig type.

 

Det er ikke ministeriets opfattelse, at forslaget regler om afgrænsning af ”rimelige” pensionsordninger samt om kompensation vil rykke ved, at der for langt de fleste ægtefæller vil blive tale om en afklaret og forudsigelig retsstilling.

Der henvises i øvrigt til besvarelsen af spørgsmål 10.

 

 

 

Lars Barfoed

                                                                                     /Charlotte Meibom