Folketingets Retsudvalg  

 

 

 

 

 

 

Dato: 7. april 2006

                                


Folketinget har i skrivelse af 24. marts 2006 (ad L 146) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 14:

 

Spørgsmål 14:

”Vil der kunne opstå forskelsbehandling af ægtefællernes pension, hvis forskellige selskaber har valgt at behandle en deling på forskellig vis?”

 

Svar:

Indledningsvist bemærkes, at der kun undtagelsesvist skal ske deling af en pensionsordning.

 

Er der imidlertid ikke andre aktiver i boet, vil der først skulle ske deling af en kapitalpensionsordning. Herefter vil deling skulle ske af en ratepensionsordning, og kun som en sidste mulighed skal et beløb ydes ved hjælp af en løbende livsbetinget pensionsordning.

 

Skal der ske deling af en kapital- eller ratepensionsordning, vil dette kunne ske som en kontant udbetaling til ikke-ejerægtefællen. Hvis denne vælger at indtræde som forsikret og ejer eller kontohaver i relation til den udloddede del af pensionen, betragtes dette ikke som en afgiftspligtig disposition, jf. pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 3, nr. 3.

 

Delingen af en pensionsordning med løbende livsbetingede ydelser skal efter forslaget ske i overensstemmelse med pensionsinstituttets generelle bestemmelser herom, og dette kan indebære, at der i de enkelte pensionsinstitutter tilbydes forskellige modeller til at effektuere delingen.

 

 

 

Lars Barfoed

                                                                                     / Kirsten á Rogvi