Dato:            27. april 2006

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2004-1660-29

Sagsbeh.:   MLA

Fil-navn:       svarspm34

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 34 (L 151), som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 19. april 2006

 

Spørgsmål 34:

"Vil et ændringsforslag som beskrevet i spørgsmålet ovenfor teknisk kunne udformes ved, at der i den gældende § 5 i lov om kunstig befrugtning indsættes følgende nye 2. pkt.: "1. pkt. gælder dog ikke i tilfælde, hvor både den kvinde, der skal føde barnet, og hendes partner ikke selv har reproduktionsevne." Herunder ønskes oplyst, om ændringsforslaget anvender de korrekte terminologier, og i modsat fald anmodes om ministeriets bistand til udformning af ændringsforslaget"

 

Svar:

Jeg har forstået spørgsmålet således, at der ønskes indføjet en undtagelsesbestemmelse, der skal gælde i de tilfælde, hvor hverken kvinden eller manden i et parforhold kan få børn, og hvor dette skal være sundhedsfagligt konstateret.

 

En bestemmelse herom kunne formuleres således:

 

I § 5 indføjes efter ”partner” ”, jf. dog stk. 2.”

 

I § 5 indføjes som nyt stk.2: ”Stk. 1 finder dog ikke anvendelse, hvis det efter en sundhedsfaglig vurdering må anses for sikkert fastslået, at der hos et par ikke vil kunne opnås graviditet og fødsel af et barn, medmindre såvel sædcellen som ægcellen stammer fra andre end kvinden og manden.”