Beskæftigelsesministerens besvarelse af spørgsmål nr. 15 af 1. juni 2006 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg (L 154 – bilag 25).

Text Box: Juni 2006

Vores sag
301-0021 (05-21-0031)


Spørgsmål nr. 15:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 30. maj 2006 fra Forsikring & Pension, jf. L 154 - bilag 25”.

 

 

Svar:

I lovforslag L 154 er der lagt op til, at der skal ske en ændring i regresbestemmelsen. Ændringen i regresbestemmelsen vil betyde, at kommunen ikke kan gøre regres gældende over for en arbejdsgiver i en sag, hvor en af arbejdsgiverens ansatte har pådraget sig en arbejdsskade, der er omfattet af lov om arbejdsskadesikring.

 

Som det fremgår af mit svar på spørgsmål 10, så vil det være et krav, at der er tale om en arbejdsskade, der er omfattet af lov om arbejdsskadesikring. Dette betyder, at ændringen i regresbestemmelsen alene finder anvendelse i forhold til arbejdsskader, der er omfattet af arbejdsskadesikringsloven og anmeldt i overensstemmelse med loven.

 

Er den konkrete arbejdsskade ikke omfattet af arbejdsskadesikringsloven, eller er der ikke sket anmeldelse af arbejdsskaden i overensstemmelse med loven, kan kommunen søge regres i det omfang, der er grundlag for dette.

 

Som det ligeledes fremgår af svaret på spørgsmål 10, så understøtter kravet om, at den konkrete arbejdsskaden skal være anmeldt i henhold til lov om arbejdsskadesikring, to væsentlige hensyn. For det første vil det være klart for såvel kommunen som arbejdsgiveren, at der er tale om en undtagelse til den almindelige regresadgang. Det skal således ikke diskuteres, om skaden må ”antages” at være omfattet af arbejdsskadesikringsloven. For det andet vil kravet understøtte, at arbejdsskader anmeldes i overensstemmelse med loven.

 

I lovforslaget er der – på baggrund af et ønske fra kommunerne – foreslået, at forsikringsselskabets manglende overholdelse af orienteringspligten til kommunen inden 4 uger efter udbetaling af erstatning til en person på grund af personskade, vil medføre, at forældelse af regreskravet suspenderes i tidsrummet frem til orientering af kommunen sker. Dette vil gælde i forhold til hele regreskravet i den konkrete sygedagpengesag.