Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg  

 

 

 

 

 

 

Dato: 1. maj 2006

                                


Folketinget har i skrivelse af 4. april 2006 (ad L155) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål :

 

Spørgsmål 3 :

 

”Ministeren bedes uddybe sin begrundelse for, at bestemmelserne i ligebehandlingslovens §§ 9 og 16 ikke kan overføres til den foreslåede barsellov, herunder uddybe hvorfor der end ikke er indskrevet en henvisningsbestemmelse.”

 

Svar:

 

Jeg kan henvise til den første del af mit svar på spørgsmål 2.

 

Jeg kan supplere med at citere følgende fra rapporten fra moderniseringsudvalget, hvori arbejdsmarkeds parter og kommunerne var repræsenteret:

 

”Beskæftigelsesministeriet har anført, at beskyttelsesreglerne under graviditet og barsel ikke er den enkelte gravide og barslendes normalsituation. Langt de fleste bevarer deres job under gra­viditet og barsel og har ikke brug for at fÃ¥ assistance til at fortolke reglerne om ligeløn og forfremmelse mv. Disse reglers tætte sammenhæng med andre kønsdiskriminationsspørgsmÃ¥l – der kan blot nævnes bevisbyrde, ligebehandling og afskedigelsesbeskyttelse – vil gøre det uhensigtsmæssigt at blande beskyttelsesregler sammen med regler om barselorlov og barsel­dagpenge. 

 

Det blev overvejet i udvalget, om en løsning evt. kunne være, at der i en ny lov eller en ny vejled­ning om barselorlov og barseldagpenge var en henvisning til reglerne om diskrimination.

 

Konklusion

 

Udvalget er enigt om, at ligebehandlingslovens beskyttelsesregler ikke skal medtages i en særskilt lov om barselorlov og barseldagpenge.

 

Udvalget er endvidere enigt om, at der i en ny lov er en henvisning til beskyttelsesreglerne.”

 

Som jeg har nævnt i mit svar på spørgsmål 2, har vi lovteknisk fundet, at det var den bedste løsning at henvise til beskyttelsesreglerne i bemærkningerne til lovforslagets kapitel 4 og at nævne ligebehandlingslovens beskyttelsesregler i den vejledning, der vil blive udarbejdet i tilknytning til den nye barsellov.

 

Jeg har imidlertid ikke principielle indvendinger mod, at henvisningen til ligebehandlingslovens beskyttelsesregler indsættes i lovteksten, hvis udvalget har et ønske herom. 

 

                     

 

   

Lars Barfoed

                                                                                                           /Kirsten á Rogvi