TALESEDDEL

 

(det talte ord gælder)

 

bESVARELSE AF samrådSSPØRGSMÅL i miljø- og planlægningsudvalget    17. maj 2006

Spm. D: Kan ministeren bekræfte, at danske myndigheder i dag ikke har en samlet konkret viden om, i hvilke flagstater skibe, der sejler i danske farvande, er hjemmehørende?

Spm. E: Vil regeringen lade udarbejde en statistik over, i hvilke flagstater skibe, der sejler i danske farvande, er hjemmehørende?

Som svar på samrådsspørgsmålene kan jeg oplyse, at information om flagstaten også indgår i AIS data, som forefindes i en database i Farvandsvæsenet. AIS er det landbaserede Automatiske Identifikations System, som alle skibe i international fart og med en størrelse over 300 bruttotons har pligt til at anvende. Systemet muliggør udveksling af oplysninger mellem skibe indbyrdes og udveksling af oplysninger mellem skibe og landstationer. Hovedparten af disse AIS data foreligger tilbage til 1. juli 2005.

Ved VTS Storebælt  - VTS står for Vessel Traffic Service – foreligger der registreringer af flagstaterne på det enkelte skib, såfremt det er over 50 bruttotons eller har en mastehøjde på 15 meter. VTS Storebælt har passagestatistik tilbage til 1994.

Ved Drogden Fyr i Øresund er der desuden gennem en lang årrække gennemført registrering af samtlige skibspassager med undtagelse af mindre fritidsfartøjer. Denne registrering, som sker i database, omfatter bl.a. skibsnavn, skibstype, tonnage og nationalitet.

Søfartsstyrelsen har desuden oplyst, at Søfartsstyrelsen har viden om den del af de gennemsejlende skibe, der lægger til i danske havne. Informationen består af skibenes navn, internationale registreringsnummer (IMO nummer) og forventet anløbstidspunkt. Hvilken flagstat skibene kommer fra kan læses ud af IMO-nummeret.

Samlet set foreligger der således registreringer i forskellige databaser, der kan give et billede af, hvilke flagstaters skibe der passerer igennem danske farvande. Det vil således være muligt at udarbejde en generel statistik.