J.nr. M 2034-0158

 

Den 1. maj 2006

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 11 (alm. del – bilag

ad L 158) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg den 26. april 2006.

 

 

Spørgsmål  nr. : 11

”Vil regeringen tage initiativ til en drøftelse af det samlede olieberedskab, herunder spørgsmålet om prøvetagning ved hver enkelt STS operation i danske farvande, umiddelbart efter den af Forsvarsministeriets igangsatte risikoanalyse er afsluttet i oktober 2006?

 

Svar:

Forsvarsministeriet har over for mig oplyst:

 

” For så vidt angår spørgsmålet om olie- og kemikalieberedskabet til bekæmpelse af forurening fra skibe, herunder i forbindelse med STS-operationer, vil den af Forsvarsministeriet igangsatte risikoanalyse som nævnt også omfatte STS-operationer.

 

Risikoanalysen vil danne udgangspunkt for en undersøgelse af de kapaciteter, der er til rådighed for forureningsbekæmpelsen, som f.eks. miljøskibene, og der vil blive set på, om beredskabet til bekæmpelse af havmiljøforurening i danske farvande skal justeres, herunder også i relation til STS operationer. Risikoanalysen er første del af den samlede analyse af havmiljøberedskabet, som vil være afsluttet når også kapacitetsundersøgelsen er tilendebragt.

 

Resultatet af kapacitetsundersøgelsen, herunder eventuelle forslag til ændringer af havmiljøberedskabet, vil selvsagt blive forelagt forsvarsministeren, der vil beslutte den videre proces.

 

For så vidt angår spørgsmålet om prøvetagning ved hver enkelt STS operation i danske farvande fremgår det af besvarelsen af spørgsmål A ad L 158, at Danmarks Miljøundersøgelser vil blive anmodet om at vurdere værdien af sådanne olieprøveudtagelser. Endvidere vil Danmarks Miljøundersøgelsers vurdering, sammenholdt med den kendsgerning, at de tidligere tilfælde af olieforureningen på strandene nord for Frederikshavn ikke stammer fra STS-operationerne, indgå i de videre drøftelser, som vil finde sted i det maritime samarbejdsorgan. ”