Minister for Ligestilling Ligestillingsafdelingen

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 3311

Fax. 3391 3115

E-mail [email protected]

 

KFA/ J.nr. B.1.1.20

Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalg

 

 

 

 

Dato: 3. april 2006

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalgs brev af 7. marts 2006 følger hermed – i 5 eksemplarer – minister for ligestillings svar på spørgsmål nr. 1 og 2 (PØU ad L 161).

 

­

 

Spørgsmål nr. 1:

 

”Hvad agter ministeren at gøre, såfremt de fremtidige ligestillingsredegørelser fra kommuner og amter viser, at loven ikke bliver overholdt?”

 

Svar:

 

Jeg har tillid til, at den nye lov vil blive efterlevet.

 

Det er derfor for tidligt allerede nu at forberede eventuelle nye initiativer, før jeg gennem ligestillingsredegørelser har set, om der overhovedet skulle være problemer.

 

Spørgsmål nr. 2:

 

”Vil ministeren indføje en bestemmelse til lovforslaget, som er parallel til bestemmelsen i ligestillingslovens § 8, således, at det henstilles at udvalg m.v., der udpeges af kommunalbestyrelser eller regionsråd bør have en ligelig sammensætning af kvinder og mænd?”

 

Svar:

 

Lovforslagets intention er netop at fremme ligestilling af kvinder og mænd, jf. § 1, nr. 3, § 10 a stk. 1. 

 

Som det fremgår af lovforslagets almindelige bemærkninger, er formålet at fastsætte regler om den kønsmæssige sammensætning af kommunale og regionale udvalg m.v. svarende til de regler, der gælder for udvalg, nedsat af en minister i det omfang, det er muligt under hensyn til reglerne i lov om kommuners styrelse og regionsloven om valg af medlemmer til udvalg, råd og bestyrelser m.v. Efter disse regler sker kommunalbestyrelsens og regionsrådets valg af to eller flere medlemmer til udvalg, m.v. ved forholdstalsvalg. Efter forholdstalsvalgmetoden besætter valggrupper i kommunalbestyrelsen eller regionsrådet pladser i det pågældende udvalg m.v. i forhold til gruppens størrelse og i den rækkefølge, mandaterne tilfalder gruppen. En kandidatliste i kommunalbestyrelsen eller regionsrådet kan udgøre en valggruppe for sig, men flere lister kan også slutte sig sammen i valggrupper. Ved forholdstalsvalgmetoden sikres det, at også mindretal bliver repræsenteret i udvalg m.v., hvortil kommunalbestyrelsen eller regionsrådet udpeger medlemmer.

 

De nævnte regler er begrundet i, at kommunalbestyrelsen henholdsvis regionsrådet er folkevalgte kollektive organer, og tjener bl.a. til at opnå en politisk repræsentation i kommunale og regionale udvalg m.v., der afspejler kommunalbestyrelsens henholdsvis regionsrådets sammensætning, samt til at beskytte mindretallene i kommunalbestyrelsen henholdsvis regionsrådet.

 

Det er ikke målet med lovforslaget at ændre disse regler, hvorfor en bestemmelse med krav om en ligelig sammensætning af kommunale og regionale udvalg svarende til den, der gælder for de ministernedsatte udvalg, ikke kan tilføjes lovforslaget.

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

                                                                     /Vibeke Abel