Minister for Ligestilling Ligestillingsafdelingen

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 3311

Fax. 3391 3115

E-mail [email protected]

 

KFA/ J.nr. B.1.1.20

Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalg

 

 

 

 

Dato: 3. april 2006

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalgs brev af 7. marts 2006 følger hermed – i 5 eksemplarer – minister for ligestillings svar på spørgsmål nr. 4, 5 og 6 (PØU ad L 161).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 4:

 

”Hvor stort et antal kommunale og regionale udvalg, råd og lignende vil lovforslaget komme til at omfatte? Hvor mange findes der dags dato, og hvor mange forventes at blive oprettet efter strukturreformens gennemførelse?”

 

Svar:

 

Lovforslaget omfatter alle kommunale og regionale udvalg, hvortil myndigheder og organisationer skal indstille medlemmer. Det er både udvalg, der kan eller skal nedsættes i henhold til lovgivningen, og udvalg, som kommunalbestyrelser og regionsråd selv kan beslutte at nedsætte efter lov om kommuners styrelse og regionsloven.

 

Ligestillingsafdelingen har iværksat en høring af ministerierne om de lovregulerede udvalg m.v.

 

Det Politisk-Økonomiske Udvalg vil få tilsendt listerne over de lovregulerede udvalg m.v., så snart de er blevet udarbejdet.  

 

Der kan ikke siges noget om, hvor mange udvalg, kommuner og regioner selv vil nedsætte i forbindelse med strukturreformens gennemførelse den 1. januar 2007.

 

Den kønsmæssige sammensætning af udvalg, der er omfattet af forslaget til ligestillingslovens § 10 a, stk. 1, vil fremgå af ligestillingsredegørelserne. De førstkommende redegørelser skal indsendes inden den 1. november 2007, altså om halvandet år. Kommunalbestyrelser og regionsråd vil i øvrigt løbende kunne nedsætte og nedlægge sådanne udvalg.

 

De kommunale og amtskommunale udvalg, der eksisterer dags dato, er ikke registreret samlet nogetsteds, og jeg finder som følge af kommunalreformens ikrafttræden den 1. januar 2007 ikke grundlag for at iværksætte en høring om dette.

 

Spørgsmål nr. 5:

 

”Hvordan er den nuværende repræsentation af kvinder og mænd i kommunale og regionale udvalg, råd og lignende?”

 

Svar:

 

Der henvises til besvarelsen af spørgsmål 4, hvoraf det fremgår, at de kommunale og amtskommunale udvalg, der eksisterer dags dato, ikke er registreret samlet nogetsteds, og at jeg som følge af kommunalreformens ikrafttræden den 1. januar 2007 ikke finder grundlag for at iværksætte en høring om dette.

 

Spørgsmål nr. 6:

 

”I lovforslagets bemærkninger fremgår det at lovgivningen på det statslige område har resulteret i en fremgang i andelen af kvindelige medlemmer fra omkring 12 pct. i 1985 til 39 pct. i 2005. Hvad er ministerens succeskriterium i forhold til den fremtidige pct.-mæssige andel af kvinder i kommunale og regionale udvalg, råd og lignende, som følge af lovforslagets vedtagelse?”

 

Svar:

 

Jeg forventer, at de nye kommunale og regionale udvalg m.v., der bliver omfattet af lovforslaget efter ikrafttrædelsesdatoen, på sigt vil få en kønsmæssig sammensætning, der svarer nogenlunde til sammensætningen i de statslige udvalg.  

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

                                                                     /Vibeke Abel