Folketingets Trafikudvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato 11. april 2006  

J nr.             400-7

  

 

Trafikudvalget har i brev af 24. marts 2006 stillet mig følgende spørgsmål 17 (L 162), som jeg hermed skal besvare.

 

./.     Svaret vedlægges i 5 eksemplarer.

 

Spørgsmål 17:

 

"Hvilken adgangspris skulle brugerne af Vestskoven betale pr. besøg, for at opveje de beregnede fordele for trafikanterne?"

Svar:

 

Jeg kan oplyse, at der ikke i Vejdirektoratet er udarbejdet opgørelser over antallet af besøgende i Vestskoven, men at det i to forskellige undersøgelser er vurderet, hvor mange der besøger Vestskoven.

I en undersøgelse fra 2003 af den rekreative værdi af naturområder, der er udarbejdet af lektor Alex Dubgaard fra Landbohøjskolen, er det anslået, at ca. 70.000 mennesker i gennemsnit besøger Vestskoven 10 gange om året. Dette antal gælder antal besøgende i hele Vestskoven, der er anslået til et samlet areal på ca. 1350 ha.

Sættes de ca. 70.000 besøgende, der hver i gennemsnit anslås at foretage 10 besøg, i forhold til den beregnede trafikantgevinst det første år (værdien af sparet tid reduceret med værdien af øget kørsel) svarer det til ca. 80 kr. pr. besøg i Vestskoven.

I en anden undersøgelse fra 2003: "Friluftsliv i 592 skove og andre naturområder", der er offentliggjort af Forskningscenteret for Skov og Landskab, er det anslået, at ca. 325.000 mennesker besøger Vestskoven om året. Sættes dette antal besøgende i forhold til den beregnede trafikantgevinst svarer det til ca. 170 kr. pr. besøg i Vestskoven.

Resultaterne af de to undersøgelser indikerer, at der er en stor usikkerhed om hvor stor et antal besøgende, der er i Vestskoven pr. år.

Vejdirektoratet har ikke kendskab til hvor stor en andel af det anslåede antal besøgende, der gør brug af det nordøstlige hjørne af Vestskoven, hvor 1. etape af Frederikssundmotorvejen placeres. Denne del af Vestskoven udgør kun en mindre del af Vestskoven og det areal, der inddrages til anlæg af 1. etape af Frederikssundmotorvejen udgør ca. 2 % af det samlede Vestskovareal. Det er derfor ikke muligt at opgøre en adgangspris for brugerne af denne del af Vestskoven.

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen