Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 1 af 2. marts 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Politi- og domstolsreform) (L 168).

 

Spørgsmål:

 

          ”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 2. marts 2006 fra Carin Holm, formand for Dommerfuldmægtigforeningen, jf. L 168 – bilag 1.”

 

Svar:

 

I henvendelsen anfører Dommerfuldmægtigforeningens formand, at antallet af udnævnte dommere bør forøges med henblik på, at en større del af retsarbejdet skal varetages af udnævnte dommere. Som det fremgår af henvendelsen, har Dommerfuldmægtigforeningen i sit høringssvar over et udkast til lovforslaget givet udtryk for tilsvarende synspunkter.

 

Som anført i den kommenterede høringsoversigt (L 168 – bilag 3) har spørgsmålet om en udvidelse af antallet af udnævnte dommere med henblik på, at en større del af retsarbejdet skal varetages af udnævnte dommere, ikke direkte sammenhæng med den foreslåede reform af retskredsene eller de foreslåede nye regler om behandling af civile sager og nævningesager. Bl.a. i lyset af de foreslåede økonomiske rammer for domstolsreformen har Justitsministeriet på denne baggrund ikke fundet grundlag for at foreslå en forøgelse af antallet af udnævnte dommere med dette formål, jf. herved pkt. 2.2.1.8 (afsnit III) i lovforslagets almindelige bemærkninger.

 

Lovforslaget indebærer, at antallet af udnævnte byretsdommere inden for en kort periode forøges fra 210 i dag til 227, men dette sker som følge af forslagene vedrørende en ændret instansordning, mulighed for behandling med flere juridiske dommere i byretten samt en ændret nævningeordning.

 

Med hensyn til det, der er anført i henvendelsen om, at brugen af ikke-udnævnte dommere ved visse byretter vil blive forøget, bemærkes, at der er forudsat en uændret fordeling af retsarbejdet mellem de udnævnte dommere og de øvrige jurister ved domstolene på landsplan, jf. ovenfor.