Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 109 af 23. marts 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Politi- og domstolsreform) (L 168).

 

Spørgsmål:

 

          ”Ministeren bedes i fortsættelse af kommunalreformen, hvor amternes koordinerende rolle på færdselssikkerhedsområdet forsvinder, redegøre for den fremtidige struktur på færdselssikkerhedsområdet, herunder politiets deltagelse og engagement heri?”

 

Svar:

 

Som led i kommunalreformen nedlægges amterne, og der etableres 5 nye regioner. Regionerne skal i modsætning til amterne ikke varetage opgaver på vejområdet, herunder færdselssikkerhedsområdet.

 

Spørgsmålet om, hvem der skal overtage de opgaver, som amterne i dag varetager på færdselssikkerhedsområdet, er blevet drøftet på møder i Justitsministeriet med deltagelse af centrale aktører på området, herunder Transport- og Energiministeriet, Vejdirektoratet, kommunerne, politiet og Rådet for Større Færdselssikkerhed.

 

På baggrund af disse drøftelser er det besluttet, at det generelle forebyggelsesarbejde, som amterne har varetaget ved information og ved bistand til kommuner og andre, fremover skal varetages af regionalt baserede enheder med forankring i de 6 nye regionale vejcentre under Vejdirektoratet, som Transport- og Energiministeriet vil oprette i forbindelse med overdragelsen af en del af de nuværende amtsveje til staten som led i kommunalreformen.

 

Det forudsættes således, at vejcentrene skal kunne varetage sekretariatsfunktioner i forbindelse med f.eks. koordinering af de centrale aktørers indsats på færdselssikkerhedsområdet, udarbejdelse af regionale handlingsplaner for færdselssikkerhed, analyse af den regionale ulykkesudvikling samt udvikling og gennemførelse af regionale færdselssikkerhedskampagner og koordinering af landsdækkende og kommunale kampagne- og informationsaktiviteter.

 

Det bemærkes, at Vejdirektoratet i forvejen varetager opgaver vedrørende f.eks. sortpletudpegning, ulykkesregistrering, rådgivning vedrørende trafiksikre veje og informations- og erfaringsudveksling om lokale trafiksikkerhedsplaner.

 

De regionale vejcentre vil således fremover danne rammen om en helhedsorienteret og regionalt koordineret indsats på færdselssikkerhedsområdet.

 

Politiet vil i den fremtidige struktur fortsætte sit tætte samarbejde med de ansvarlige myndigheder mv. på færdselssikkerhedsområdet.