Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 121 af 24. marts 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Politi- og domstolsreform) (L 168).

 

Spørgsmål:

 

          ”Ministeren bedes redegøre for samarbejdsordningen mellem Vordingborg og Næstved politikredse.

-   Det bedes specielt oplyst, om der er sket øget patruljering.

-   Det bedes endvidere oplyst, i hvilket omfang politistationen i Vordingborg om natten har været lukket for publikum, og om der i den anledning har været klager over, at borgere er gået forgæves.

-   Det bedes endelig oplyst, hvor mange detentionsanbringelser, der i det tidsrum har været tale om i Vordingborg politikreds.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:

 

”Politiet i Næstved og Vordingborg aftalte i 2004 at iværksætte et kredsoverskridende samarbejde. For så vidt angår det organisatoriske samarbejde mellem Næstved og Vordingborg politi omfatter samarbejdet fælles vagthavendefunktion, fælles vagtberedskab og fælles hundepatrulje på nattjenester hele ugen samt i weekender fra lørdag klokken 15.00 til mandag morgen klokken 07.00. I disse perioder varetages vagthavende-funktionen fra Næstved, mens vagtholdene mv. møder på henholdsvis Næstved og Vordingborg politistation. Under tjenesten kan vagthavende efter behov dirigere holdene derhen, hvor der er behov for politiets tilstedeværelse, uanset om behovet er i den ene eller anden politikreds.

 

Formålet med samarbejdet, der startede den 6. juni 2005, var dels i højere grad at have flere operative polititjenestemænd på arbejde i travle perioder i løbet af ugen, dels at frigøre ressourcer, som målrettet kan anvendes præventivt eller til efterforskning af borgervendt kriminalitet.

 

Samarbejdet har medført, at der på eftermiddagstjeneste lørdag og på nattjeneste fredag og lørdag nu er en ekstra politipatrulje til rådighed. Herudover er oprettet en fælles specialpatrulje på 7 mand, der kan indsættes til målrettede indsatser. En optælling foretaget af Rigspolitiet for august – oktober måned har vist, at der i 2005 i forhold til 2004 i de to kredse var en stigning på ca. 40 % i antallet af sager om borgervendt kriminalitet samt i de af Rigspolitiet udmeldte indsatsområder, hvor politiet på eget initiativ foretog sigtelser uden forudgående anmeldelse.

 

Politistationen i Vordingborg er i de perioder, hvor det kredsoverskridende samarbejde finder sted, lukket for personlige henvendelser, ligesom telefoniske henvendelser omstilles automatisk til vagthavende i Næstved. Der er imidlertid for personer, der alligevel møder op ved Vordingborg politistation, opstillet telefonanlæg, hvor der er direkte forbindelse til vagthavende i Næstved. Hverken Politimesteren  eller Ordenspolitiets ledelse i Vordingborg har i den anledning modtaget - telefoniske eller skriftlige - klager over, at politistationen i visse perioder er lukket for henvendelser. Derimod har der hos mange i lokalbefolkningen været den misforståelse, at varetagelse af vagthavendefunktionen i Næstved medfører, at der ikke er politi i Vordingborg politikreds.

 

Politimesteren i Vordingborg har endvidere oplyst, at der i perioden 6. juni 2005 – 30. marts 2006 (næsten 300 dage) er registreret 30 detentionsanbringelser i de perioder, hvor samarbejdsordningen omkring fælles vagthavende i Næstved har været i brug. I nogle tilfælde har detentionsanbringelsen fundet sted på tidspunkter, hvor der har været vagthavende i Vordingborg, der så er blevet på stationen, indtil løsladelse kunne finde sted. I andre tilfælde er den pågældende kørt til detentionen i Næstved.

 

Ved særlige lejligheder, f.eks. under Vordingborg Festuge, holdes Vordingborg politistation døgnåben, således at henvendelser kan ske til vagthavende i Vordingborg og således, at detentionsanbringelser kan ske på politistationen i Vordingborg.”

 

Justitsministeriet kan henholde sig til Rigspolitiets udtalelse.