Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 132 af 3. april 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Politi- og domstolsreform) (L 168).

 

Spørgsmål:

 

          ”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 30/3-06 fra Tinglysningen, Retten i Horsens, jf. 168 – bilag 24.”

 

Svar:

 

Det anføres i henvendelsen, at mange tinglysningsmedarbejdere har undret sig over forslaget om at placere Tinglysningsretten i Hobro, idet det bl.a. af hensyn til mulighederne for at kunne tiltrække kvalificerede medarbejdere fra de nuværende tinglysningskontorer ville have været mere nærliggende med en placering i f.eks. Århus eller Fredericia.

 

Som anført i den kommenterede høringsoversigt (L 168 – bilag 3) har regeringen besluttet at foreslå Tinglysningsretten placeret i Hobro ud fra en samlet vurdering, hvor der bl.a. er lagt vægt på driftsmæssige hensyn og på et generelt ønske om, at statslige arbejdspladser fordeles over hele landet og ikke kun i og omkring de større byer. Rekrutteringsmæssige hensyn, som fremhæves i henvendelsen fra tinglysningsmedarbejderne ved retten i Horsens, er således også indgået i vurderingen.

 

Med hensyn til de personalemæssige konsekvenser af at etablere den foreslåede Tinglysningsret henvises i øvrigt til pkt. 2.1 (afsnit IV) i lovforslagets almindelige bemærkninger. Domstolsstyrelsen har endvidere til brug for besvarelsen af spørgsmålet oplyst følgende om styrelsens tilrettelæggelse af den personalemæssige gennemførelse af den foreslåede domstolsreform, herunder med hensyn til Tinglysningsretten:

 

”Domstolsstyrelsen er for tiden ved at gennemføre en ønskerunde, hvor alle medarbejdere ved retterne er blevet spurgt om deres ønsker til deres fremtidige placering ved domstolene efter 1. januar 2007.

 

Formålet med denne ønskerunde er at sikre, at de nuværende medarbejdere har mulighed for at tilkendegive deres ønsker til deres fremtidige placering, og at disse ønsker i videst muligt omfang bliver imødekommet.

 

Ønskerunden blev sat i gang efter offentliggørelsen af forslaget om placeringen af Tinglysningsretten i Hobro. Tinglysningsretten er indgået i ønskerunden på linje med de foreslåede 22 byretter, således at de ansatte også har haft mulighed for at vælge Tinglysningsretten som ønsket ansættelsessted.

 

På baggrund af de indkomne ønsker vil styrelsen undersøge mulighederne for at bemande de 22 byretter og Tinglysningsretten.

 

Hvis det viser sig, at det ikke er muligt at bemande de 22 retter og Tinglysningsretten ved udelukkende at imødekomme medarbejdernes primære ønsker, vil styrelsen søge at bemande retterne og Tinglysningsretten under hensyntagen til, at det ud fra en samlet vurdering af medarbejderens bopæl og nuværende arbejdsplads, herunder arbejdsområder, vil medføre den mindst indgribende ændring af arbejdsforholdene for den enkelte medarbejder.

 

Tinglysningsretten etableres den 1. januar 2007, men forventes først at overtage tinglysningen på landsplan i 2008. Styrelsen skal i den kommende periode vurdere, med hvilken takt Tinglysningsretten skal bemandes. Bemandingen af Tinglysningsretten vil som nævnt ske under hensyntagen til, at placeringen af medarbejderne medfører den mindst indgribende ændring af arbejdsforholdene for den enkelte medarbejder.”