Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 141 af 21. april 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Politi- og domstolsreform) (L 168)

 

Spørgsmål:

 

          ”Ministeren bedes redegøre for antallet af udnævnte dommere i forhold til indbyggertal i Danmark sammenholdt med andre lande, som vi normalt sammenligner os med.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Domstolsstyrelsen, der har oplyst følgende:

 

”Domstolsstyrelsen henviser til vedlagte tabel 12 og tabel 13 fra rapporten European judicial systems - Facts and figures, udgivet af European Commission for the Efficiency of Justice (CEPEJ) i 2005, hvor bl.a. antallet af professionelle dommere pr. 100.000 indbyggere er angivet. Rapporten er tilgængelig i sin helhed på www.coe.int/cepej. CEPEJ er en organisation under Europarådet. Domstolsstyrelsen deltager løbende i CEPEJ’s arbejde.

 

Tallene i tabellerne er fra 2002. Tallene er vanskelige at sammenligne, da der er store forskelle i de enkelte landes retssystemer, men det fremgår dog, at antallet af professionelle dommere i forhold til indbyggertallet er markant lavere i Danmark end i både Sverige, Norge, Finland, Island og Holland. Blandt de lande, som Danmark normalt sammenligner sig med, er det således kun Storbritannien og Irland, der har et lavere antal professionelle dommere i forhold til indbyggertallet end Danmark.”

 

Justitsministeriet kan henholde sig til Domstolsstyrelsens udtalelse.         Â