Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 146 af 5. maj 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Politi- og domstolsreform) (L 168).

 

Spørgsmål:

 

          ”Hvordan er Bornholm stillet med hensyn til retskreds og antal dommere m.v. i forhold til øer i Sverige med en sammenlignelig størrelse?”

 

Svar:

 

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har Justitsministeriet indhentet en udtalelse fra Domstolsstyrelsen, der har oplyst følgende:

 

”Domstolsstyrelsen kan oplyse, at der ikke findes svenske øer, der mht. geografisk udstrækning og indbyggertal kan sammenlignes direkte med Bornholm.

 

Den eneste ø, der mht. indbyggertal i et vist omfang svarer til Bornholm, er Gotland.

 

Gotland havde 57.661 indbyggere den 31. december 2004 og et samlet areal på 3.140 km2 (inkl. Färö, Gotska Sandön, Furillen, Store Karlsö og Lille Karlsö).

 

Til sammenligning havde Bornholm (inkl. Christiansø og Frederiksø) ifølge Danmarks Statistik et indbyggertal på 43.337 indbyggere pr. 1. januar 2006. Bornholms areal udgør 588,3 km2.

 

Gotland kommune, der udover Gotland omfatter de ovenfor nævnte øer, hører under Gotlands Tingsrätt. Domstolsverket i Sverige har oplyst, at Gotlands Tingsrätt har i alt 13 ansatte, der er fordelt på

·      2 dommere, heraf 1 lagman og 1 rÃ¥dman

·      2 fiskaler og 3 tingsnotarier, dvs. ikke-udnævnte dommere under uddannelse

·      6 andre ansatte

 

Til sammenligning har Retten i Rønne i dag i alt 17 ansatte, der er fordelt på

·      1 dommer

·      1 retsassessor og 2 dommerfuldmægtige

·      13 andre ansatte.”

 

Justitsministeriet kan henholde sig til Domstolsstyrelsens udtalelse.