Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 149 af 10. maj 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Politi- og domstolsreform) (L 168).

 

Spørgsmål:

 

          ”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 10/5-06 fra advokat Henrik Thorstholm, Skjern, jf. REU L 168 – bilag 39.”

 

Svar:

 

Advokat Henrik Thorstholm anfører bl.a., at en beneficeret advokat med kontor i Skjern ikke vil kunne få dækket sine omkostninger ved transport fra Skjern til hovedtingstedet i Holstebro (fordi der vil være tale om at møde inden for retskredsen), og at advokaten derfor må forventes enten at ville frasige sig beneficiet eller at flytte sit kontor til Holstebro.

 

I besvarelsen af Retsudvalgets spørgsmål nr. 39 og 127 er der redegjort for, at beneficerede advokater efter lovforslaget ligesom i dag som udgangspunkt ikke vil få dækket udgifter i forbindelse med retsmøder inden for retskredsen. Som anført i bemærkningerne til lovforslagets § 106, stk. 10, vil Justitsministeriet dog – såfremt de foreslåede retskredsændringer medfører en væsentlig udvidelse af det geografiske område, hvor advokatens beskikkelse gælder – være indstillet på efter ansøgning og efter en konkret vurdering eventuelt at frafalde forbeholdet om, at der ikke skal tilkomme en beneficeret advokat godtgørelse for rejseudgifter ved møde inden for retskredsen.

 

Som der nærmere er redegjort for i de nævnte besvarelser, er der efter Justitsministeriets opfattelse ikke grundlag for at antage, at hovedtingstedets placering vil være afgørende for, i hvilket omfang borgere og erhvervsvirksomheder mv. generelt vil efterspørge juridisk bistand fra advokater med kontor i lokalområdet. På denne baggrund er der efter Justitsministeriets opfattelse heller ikke grundlag for at antage, at de foreslåede ændringer af retskredsinddelingen generelt vil medføre, at advokater, der er beneficerede, vil frasige sig hvervet eller flytte deres kontor til en anden by.

 

Advokat Thorstholm kommer også ind på forsøget med anvendelse af videokommunikation under retsmøder om forlængelse af varetægtsfængsling. Justitsministeriet kan henvise til besvarelsen af Retsudvalgets spørgsmål nr. 127 vedrørende lovforslaget. Rigspolitiet har i øvrigt oplyst, at afprøvningerne af de tekniske muligheder forventes afsluttet i løbet af maj 2006. Såfremt de sidste afprøvninger er positive, vil man umiddelbart derefter gå videre med forsøget.