Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 161 af 18. maj 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Politi- og domstolsreform) (L 168).

 

Spørgsmål:

 

          ”Ministerens kommentar udbedes til henvendelsen af 18/5-06 fra advokat Lars Nauheimer, Tønder, jf. L 168 – bilag 43.”

 

Svar:

 

Henvendelsen vedrører navnlig domstolenes ”lokale forankring”. Advokat Nauheimer rejser bl.a. spørgsmål om, hvordan det sikres, at et afdelingskontor ikke blot bruges til behandling af foged- og skiftesager, men også af civile retssager og straffesager, samt at de enkelte byretspræsidenter rent faktisk sørger for, at retten behandler foged- og skiftesager lokalt ved bitingsteder.

 

For så vidt angår de foreslåede afdelingskontorer – dvs. bitingsteder, der er permanent bemandede – skal Justitsministeriet henvise til besvarelsen af Retsudvalgets spørgsmål nr. 62 vedrørende lovforslaget og til bemærkningerne til justitsministerens ændringsforslag til lovforslagets § 109, hvor det nærmere er angivet, hvilke sager der vil kunne behandles ved et afdelingskontor.

 

Endvidere er der i besvarelsen af Retsudvalgets spørgsmål nr. 99 og 157 vedrørende lovforslaget og i bemærkningerne til det nævnte ændringsforslag redegjort nærmere for, hvordan den fornødne lokale forankring sikres med hensyn til behandlingen af særligt ”borgernære” sager som bl.a. foged- og skiftesager.