Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 23 af 6. marts 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Politi- og domstolsreform) (L 168).

 

Spørgsmål:

 

          ”Af lovforslagets almindelige bemærkninger side 93 fremgår det bl.a., at Justitsministeriet ikke finder det nødvendigt at videreføre ordningen om, at to repræsentanter for politikredsens personale deltager i de kommende kredsråd, da kredsrådene ikke skal behandle klagesager om politiets adfærd. Ikke desto mindre har den nuværende ordning fungeret siden 1996, også selvom lokalnævnene ikke har behandlet klagesager.

 

          Ministeren bedes redegøre for, hvorfor politiets medarbejdere ikke skal være repræsenteret i de kommende kredsråd med særligt henblik på, at de nuværende lokalnævn ikke siden 1996 har behandlet klager?”

 

Svar:

 

Det er korrekt, at behandlingen af klager over politifolks adfærd i tjenesten overgik fra lokalnævnene til de nyoprettede politiklagenævn ved en lovændring i 1996 (jf. lov nr. 393 af 14. juni 1995). I øvrigt fortsatte lokalnævnene imidlertid deres virksomhed.

 

Derimod er der med etableringen af nye større kommuner og med forslaget om at oprette nye store politikredse nu behov for at styrke de formelle rammer for samarbejdet mellem politi og kommuner på ledelsesniveau ved at oprette et helt nyt organ. Dette organ – kredsrådet – skal fungere som det centrale ledelses- og kontaktforum, hvor den øverste ledelse hos politi og kommuner kan drøfte spørgsmål af fælles interesse vedrørende politiets virksomhed mv., og samtidig nedlægges de nuværende lokalnævn.

 

Baggrunden for den foreslåede sammensætning af kredsrådet er således, at der er tale om et nyt overordnet forum for den øverste ledelse hos politi og kommuner.

 

Det er imidlertid væsentligt at fremhæve, at den foreslåede sammensætning af kredsrådet naturligvis ikke vil være til hinder for, at andre med særlig indsigt i et emne, der skal drøftes, efter behov kan anmodes om at være til stede under kredsrådets møder. Det vil f.eks. kunne aftales, at den enkelte leder af lokalpolitiet på kredsens politistationer deltager, hvis kredsrådet skal drøfte spørgsmål, der særligt vedrører det pågældende lokalområde.