Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 3 af 6. marts 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Politi- og domstolsreform) (L 168).

 

Spørgsmål:

 

          ”Ministeren bedes på baggrund af artiklerne: ”Pres på reform af medicinsager”, Jyllands-Posten den 2. marts 2006 og ”Amter går glip af besparelser”, Jyllands-Posten den 1. marts 2006 gøre rede for, hvorvidt de i artiklerne rejste problemstillinger vil indgå i arbejdet med domstolsreformen.”

 

Svar:

 

De avisartikler, der er henvist til i spørgsmålet, angår sager om fogedforbud i forbindelse med påståede krænkelser af patenter vedrørende medicin.

 

Med lovforslaget foreslås det som noget nyt, at Handelsretten (i dag Sø- og Handelsretten) skal have kompetence til at behandle civile retssager om patenter, jf. lovforslagets § 1, nr. 77 (forslag til retsplejelovens § 225, stk. 2, nr. 3), og bemærkningerne hertil. Det indebærer, at f.eks. civile retssager om erstatning for påståede krænkelser af patenter skal anlægges ved Handelsretten, medmindre parterne aftaler andet.

 

Lovforslaget indeholder derimod ingen ændringer af de gældende regler i retsplejelovens kapitel 57 om behandlingen af sager om fogedforbud. Spørgsmålet om ændring af retsplejelovens regler om tvangsfuldbyrdelse, herunder reglerne om fogedforbud, indgår i Retsplejerådets arbejde med en generel reform af den civile retspleje. Efter Justitsministeriets opfattelse bør spørgsmålet om behandlingen af fogedforbudssager vedrørende patenter overvejes i forbindelse med Retsplejerådets kommende generelle overvejelser om reglerne om tvangsfuldbyrdelse, herunder fogedforbud.